Close search

Babské rady na podzimní posílení imunity, díky kterým budete jako rybička

pixabay Zdroj: pixabay

Potýkáte se často s nachlazením, rýmou, bolestmi hlavy, pálením v krku nebo únavou? Zřejmě máte oslabenou imunitu, která v podzimním a zimním počasí dostává zabrat ještě víc. Jak si ji tedy posílit, aniž byste museli utrácet stovky korun za vitamíny a doplňky stravy? Naše babičky a prababičky měly jasné favority mezi pomocníky proti různým typům nachlazení.

Síla česneku

Pro posílení imunity je česnek naprosto skvělý. Česnek totiž vyhání z těla bakterie a parazity. Mimo to umí rozproudit látkovou výměnu, podporuje hubnutí a dokonce omlazuje. Tento přírodní zázrak a všelék začněte přidávat do jídel, ale zkuste ho konzumovat i v syrovém stavu. Uvidíte, jak se váš organismus zocelí během pár týdnů.

Echinacea

Rostlinka Třapatka nachová je báječná na posílení imunity. Používá se při nemocech z nachlazení, při infekcích dýchacích a močových cest. Také příznivě působí na rýmu a bolesti v krku. Prodává se její sušený květ, ze kterého si pravidelně vařte čaj.

Exotické houby

Nečekaně příznivé účinky mají některé druhy hub, jelikož podporují produkci bílých krvinek a tím obranyschopnost organismu. Skvělá je hlíva ústřičná, která se dá připravit na několik způsobů, jako do polévek, tak i do masových směsí. Z těch exotických druhů jsou blahodárné shiitake, maitake a reishi. Tyto houby jsou účinné i v boji proti vážným nemocem, např. rakovině.

Kořen křenu

Křen obsahuje spoustu vitamínů a antioxidantů, proto je účinný jak v boji proti nachlazení a rýmě, tak vám také  přirozeným způsobem posílí imunitu. Patří mezi přírodní antibiotika, pomáhá při bujení infekcí i jako prevence proti zánětům v těle. Dezinfikuje a čistí krev, tím je blahodárný pro celé tělo. Z křenu se dají udělat výborné pomazánky a saláty. Nechte se protáhnout pořádnou silou přírody.

Kustovnice čínská

Kustovnice je silný antioxidant, který nám pomůže i s obnovou a posílením imunitního systému. Reguluje množství antigenů, které souvisejí s alergiemi. Můžete ji zobat přímo z pytlíčku, nebo jí přidávat do müsli, ovesných kaší, salátů apod. Prodává se sušená a je velice chutná. Na trhu můžete narazit i na plody Godži, jsou to plody kustovnice cizí, na účincích  to však tento druh kustovnice nic nemění.

Rakytník

Obsahuje daleko více vitamínu C než černý rybíz nebo citrusové plody. Léčivé účinky mají plody, listy i větvičky, ze kterých se vaří odvar. Rakytník je přírodním koncentrátem, vitamínu A, vitamínů řady B, vitamínu D, E, F a K. Rakytník má protiinfekční, pomáhá proti chřipce a angínám, odbourává škodlivé látky v těle, pomáhá při zahlenění a zápalu plic. Podporuje také odolnost vůči stresu.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu