Close search

5 rad jak předejít nepříjemnému zánětu močových cest

pixabay.com Zdroj: pixabay.com

Máme tu podzim, ráno velká zima, odpoledne teplo, člověk neví jak se obléct, často ráno chvíli přetrpí, a pak je z toho snadno nějaká nemoc. Obzvlášť ženy, odnášejí prochladnutí zánětem močových cest. Máme pro vás několik rad, jak se tomuto nepříjemnému problému vyhnout nebo alespoň zmírnit jeho průběh.

Oblečte se

Zapomeňte na holá záda, bokové kalhoty již sice nejsou v kurzu, ale i krátká trička dovolující vykukovat nahou kůži jsou riziková. Méně je více, v tomhle případě neplatí, raději se ráno přiobléknout a během dne odhazovat svršky.

Pijte

Dostatečný pitný režim je základ, není třeba vypít 4litry tekutiny denně, ale alespoň 2l vody (kávu nepočítáme). Pokud již máte pocit, že je vám močení nepříjemné, cítíte tlak, pálení nebo řezání při domočování, či chodíte velmi často, je vhodné příjem tekutin zvýšit a nejlépe začít užívat urologický čaj. Ve fázi bez teplot a bez výrazné bolesti máte ještě šanci bakterie z močových cest odplavit.

Brusinky

Na močové cesty platí brusinky, v jakékoliv formě, nejjednodušší je zajít do nejbližší lékárny a pořídit si je v tabletách. Pokud na záněty močových cest trpíte, vyplatí se brát je i déle než jen po dobu zánětu.

Výživové doplňky

Doplněk stravy, který pomáhá zatočit s bakteriemi způsobující záněty močových cest je D-manóza. Sacharid, který je hojně vylučován močí, kde zabraňuje usazování bakterií na stěnu močových cest.

Hygiena

Rada nad zlato, která platí každé roční období, jak předejít infekci močových cest, je dodržování správné hygieny po pohlavním styku. Protože zánět močového měchýře nejčastěji vzniká vzestupně – tedy pomnožením bakterií, které do něj doputují močovou trubicí, je ideální se po každém styku vymočit a samozřejmě není na škodu se i umýt.

Závěrem je třeba zdůraznit, že pokud potíže trvají déle, domácí léčba nezabírá, nastoupily teploty nebo bolesti zad – tedy ledvin či se v moči objeví krev, je nezbytné okamžitě navštívit lékaře, jinak si koledujete o mnohem větší potíže

Nejčtenější články