Close search

Zdravé srdce: Podle nové mezinárodní studie pomůže udržet cholesterol na uzdě nečekaný spojenec

Freepik Zdroj: Freepik

Sklenice mléka každý den může podle nové globální studie významně snížit riziko srdečních onemocnění. Vědci tvrdí, že konzumenti mléka mají nižší hladinu cholesterolu, který může blokovat tepny a vést k infarktu nebo mozkové mrtvici.

O mléku se již dlouho ví, že pomáhá budovat zdravé kosti a poskytuje tělu vitamíny a bílkoviny. Podle studie s názvem Důkazy o příčinné souvislosti mezi příjmem mléka a výsledky kardiometabolických onemocnění, která před několika dny vyšla v International Journal of Obesity, se ukazuje, že může výrazně přispět i ke správnému fungování srdce.

Srdce a mléko

Podle britského listu The Daily Mail se lidem, kteří pijí mléko každý den, snížilo o 14 procent riziko ischemické choroby srdeční, co je volně řečeno snížený průtok krve srdcem.

Poznatek vychází z již zmiňované masivní studie zkoumající zdravotní informace 1 904 220 Angličanů a Američanů. Vědci navíc zjistili, že lidé s mutací, která jim umožňuje konzumovat velké množství mléka, jsou obecně méně náchylní k kardiovaskulárním onemocněním.

Toto zjištění přichází s rostoucím množstvím informací, které ukazují, že mléčné výrobky mohou být skutečně prospěšné lidskému zdraví. Předchozí studie k nim totiž bývaly skeptičtější.

Blahodárné mléčné výrobky

Údaje pocházeli ze dvou rozsáhlých zdrojů – dlouhodobé britské studie UK Biobank a americké studie Health and Retirement (Zdraví a důchod). Díky informacím nasbíraným za desítky let mohli vědci zjistit, že ti, kteří vypili více mléka, měli nižší hladinu krevních tuků.

Ti, kteří si dopřávají mléko pravidelně, mají samozřejmě obecně vyšší index tělesné hmotnosti (BMI), než zbytek populace. Ale přestože obezita, cukrovka a další onemocnění ovlivňující metabolismus souvisí také s nadměrnou konzumací mléčných výrobků, neexistují důkazy o tom, že vyšší příjem mléka zvyšuje třeba šance na výskyt cukrovky.

Zdroje informací:
Dailymail.co.uk: A glass of milk a day keeps heart disease away! New study finds regular drinkers slash risk of coronary disease or strokes as much as 14%
Internation Journal of Obesity: Evidence for a causal association between milk intake and cardiometabolic disease outcomes using a two-sample Mendelian Randomization analysis in up to 1,904,220 individuals

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu