Close search

Žádné maso, víc zlomenin: Nová studie Oxfordské univerzity varuje vegany před velkým rizikem

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Nejčastějším typem úrazu u starších lidí je zlomenina. Ne vždy ale jde ruku v ruce s věkem, podobně ohroženi jsou také ti, kteří ze své stravy vyloučili maso.

Vážným faktorem je také pohlaví, ženám po menopauze totiž kvůli úbytku estrogenu kosti začnou řídnout. Přesto je zjištění zvýšeného rizika, které hrozí veganům, přímo alarmující.

Příliš křehcí vegani

Do studie Oxfordské univerzity se zapojilo 54 898 Angličanů, skupinu tvořilo 29 380 masozřoutů, dalších 8037 dávalo přednost jen rybám, 15 499 bylo vegetariánů a 1982 veganů.

Účastníci studie byli pozorováni v průměru po 18 let a ukázalo se, že ti, kteří ze svého jídelníčku vyřadili všechno maso, měli oslabené kosti, co může vyvolat osteoporózu, tedy postupné řídnutí kostní tkáně.

Ve srovnání s těmi lidmi, kteří nadále jedli maso a ryby, byli vegani s nižším příjmem vápníku a bílkovin obzvláště náchylní k zlomeninám kyčle, nohy a páteře. Pravděpodobnost takového zranění je v jejich případě vyšší o alarmujících 43 %.

Nepoučitelní vegani?

Největší rozdíly byly u zlomenin kyčle, kde riziko u veganů bylo 2,3krát vyšší než u lidí, kteří jedli maso. To odpovídá 15 dalším případům na 1000 lidí ve věku nad 10 let,“ uvádí Tammy Tong, výživová epidemioložka z Oxfordské univerzity a vedoucí studie s názvem Vegetariánská a veganská strava a rizika kompletních a částečných zlomenin.

Podle studie měli vegani nižší příjem vápníku a bílkovin a z toho vyplývající větší riziko zlomeniny, ale také jejich BMI, tedy index tělesné hmotnosti, byl v průměru nižší. „Vyvážená a převážně rostlinná strava může vést ke zlepšení hladiny živin a souvisí s nižším rizikem chorob, včetně srdečních onemocnění a cukrovky. Přesto by měli brát v úvahu výhody a rizika stravy, zajistit si dostatečnou hladinu vápníku a bílkovin, a také udržovat zdravé BMI, tedy ani podváhu, ani nadváhu,“ dodává Tammy Tong.

Podle průzkumu agentury Ipsos z letošního léta se úplně bez masa stravují 4 % obyvatel České republiky a 10 % populace preferuje stravu s vyloučením či omezením masa. Mezi nejslavnější české vegany patří třeba Jan Müller, mistr světa v thajském boxu v supertěžké váze, nebo modelka Petra Němcová. Ze zahraničních osobností masu neholdují Natalie Portman, Pamela Anderson, Paul McCartney nebo Joaquin Phoenix.

Zdroje: bmcmedicine.biomedcentral.com, ipsos.com

Nejčtenější články