Představte si, že vás někdo tlačí ke zdi. Je to nepříjemné, že? To samé se děje s vaší krví, když ji srdce příliš tlačí do tepen. Vysoký krevní tlak není jen výhradou mužů ve středním věku, kteří trpí nadváhou. Je to přesně naopak, až třetina žen a mužů s tímto nešvarem bojuje.
Vaše srdce pumpuje krev do celého těla, a tím jej zásobuje kyslíkem a potřebnou energií. Jak krev proudí, vyvíjí tlak na cévní stěny. Síla, kterou na ně působí, je tzv. krevní tlak. Pokud máte příliš vysoký krevní tlak, vaše cévy i srdce se velmi namáhají, a pokud se neléčíte, znamená to zdravotní riziko a zvyšuje se náchylnost k infarktu nebo mrtvici.
Podívejte se na hodnoty krevního tlaku, podle kterých se můžete orientovat.
Prehypertenze (120-139/80-89)
Hraniční tlak (120-160/ 90-94)
Lehká hypertenze (140-160/ 95-104)
Střední hypertenze (140-180/105-114)
Těžká hypertenze (160 a více/115 a více)
Lidé s hraničním tlakem a s lehkou nebo střední hypertenzí zpravidla nepociťují žádné příznaky, zatímco těžká hypertenze sebou může přinášet spavost, zmatenost, bolesti hlavy, nevolnost a zvracení.
Jaké jsou příčiny
Příčiny hypertenze (zvýšeného kr. tlaku) je u 95 % pacientů neznámá. Roli zde hraje dědičnost a vysoký krevní tlak se rovněž dává do souvislosti se stravováním a životním stylem. Strava, která zahrnuje hojnou konzumaci kávy, alkoholu, sodíku, cukru a nasycených tuků a přitom je chudá na draslík, vlákninu, esenciální mastné kyseliny, vápník a hořčík z čerstvého ovoce a zeleniny, riziko hypertenze zvyšuje. Pokud navíc člověk neholduje pohybu, zato má život plný stresu a také kouří, riziko narůstá.
Pohyb a tmavě zelená zelenina
To znamená cvičit nejméně 20 minut denně. Vyřaďte z jídelníčku hlavní viníky, tedy sodík a nasycené tuky a začněte konzumovat více rostlinné stravy. Řapíkatý celer uvolňuje nervy díky vysokému obsahu vápníku a pomáhá snižovat krevní tlak. Petrželka obsahuje flavonoidy, zejména luteolin, který má antioxidační účinky, takže pomáhá chránit buňky a hlavně buňky cévních stěn.
Brokolice obsahuje zase glukorafanin, který snižuje krevní tlak i riziko mrtvice a infarktu. Opravdu skvělou potravinou pro snížení krevního tlaku je špenát. Právě kvůli nedostatečné konzumaci tmavě zelené zeleniny a zejména špenátu jsme náchylní ke kardiovaskulárním onemocněním, protože čelíme tzv. homocysteinu, jehož hladina stoupá, pokud nám tyto živiny chybí.
Fotogalerie