Close search

Vesmírná událost léta 2020: Perseidy nabídnou unikátní divadlo

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Pokud počasí dovolí, Perseidy opět rozzáří noční oblohu. Nezapomeňte deky a nechte doma telefony, jejich jas kazí sledování velkolepého vesmírného divadla.

Lidé je podle záznamů pozorují už téměř dva tisíce let, a přesto tahle podívaná, která se opakuje každé léto, nikdy nepřestane fascinovat. Letos bude nejvhodnější doba na pozorování Perseidů v noci z 12. na 13. srpna.

Perseidy ve stínu Měsíce

Emily Clay z NASA připomíná, že roj Perseidů je často považován za jeden z divácky nejvděčnějších meteorických zážitků roku ze dvou důvodů. Jednak díky jejich četnosti a pak díky příjemným teplotám v druhé polovině léta, které umožňují strávit hvězdnou noc venku.

Letos to bude trochu složitější kvůli tomu, že Měsíc míří do fáze poslední čtvrtiny, kdy po úplňku a před novem připomíná písmeno C. Bude svítit po celou noc, co výrazně sníží viditelnost Perseidů.

Perseidy jsou ale bohaté na jasné meteory a ohnivé koule, takže určitě bude něco k vidění. Jen jich místo původně odhadovaných 60 kusů za hodinu bude k pozorování o několik desítek méně. Byť už je možné sledovat Perseidy, nejvhodnější doba nastane v noci z 12. na 13. srpna, po jedné hodině našeho času. Je ale riziko, že vedle Měsíce zhorší pozorování také počasí, protože by kvůli studené frontě mělo být nad většinou území České republiky zataženo.

Jak na Perseidy

Nejlépe na vlastní oči. Perseidy bude vidět po celé obloze, takže není potřeba používat dalekohledy, jejichž zorné pole je spíše zúžené. Jen je důležité mít na paměti, že ve velkých městech, respektive v místě se silným světelným smogem nebudou příliš vidět.

Stejné to je i s používáním smartphonů. Když už si najdete dostatečně tmavé místo ke sledování, nekažte si ho tím, že se budete průběžně dívat na obrazovku svého telefonu. Než si oči opět dokonale přivyknou okolní tmě, přejde prý až půl hodiny.

Zdroje: nasa.gov, inverse.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu