Close search

Unikátní vrtulník NASA míří na Mars. Tam na něj čeká ledová smrt

NASA/JPL-Caltech Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Ingenuity je experimentální vrtulník, který se pokusí létat v řídké atmosféře Marsu co nejdéle. Tamější ledové noci mu dlouhou životnost nedávají.

Byť se všechna pozornost zaměřuje na tunový rover Perseverance, který by v únoru 2021 měl přistát na Marsu, pod jeho podvozkem se momentálně ukrývá další unikátní technologická novinka.

Experimentální vrtulník Ingenuity bude první stroj, který zkusí létat v řídké atmosféře rudé planety.

Baterky fungují, Ingenuity žije

Jde o první pokus tohoto druhu, takže se může stát, že když se vrtulník octne na Marsu, nemusí vzlétnout. Mars má asi třetinovou gravitaci v porovnání se Zemí a hustota jeho atmosféry je přibližně na úrovni jednoho procenta, co může zkomplikovat start.

Zatím ale nic nenasvědčuje možný neúspěch, Ingenuity funguje podle plánu. To se ukázalo, když ho odborníci z NASA zkusili v průběhu cesty nechat, ať si zkusí dobýt baterie.

Vrtulník byl poprvé zapnut a jeho baterie se nabily ve vesmírném prostředí," stojí v prohlášení NASA. Že tato zdravotní prohlídka dopadla dobře, dodává celé misi optimismu. Proces zapnutí a nabíjení trval osm hodin a tým Ingenuity dobil lithium-iontové baterie na 35 %. Tuto aktivitu bude opakovat každých pár týdnů.

Noc na Marsu

Poslání Ingenuity je v podstatě nezávislé na otcovském roveru Perseverance. Vrtulník bude vysazen na Marsu, aby vůbec poprvé otestoval let v extrémně řídkém vzduchu. Jeho chování v průběhu těchto letů bude mít dopad na další mise mířící na rudou planetu.

Podobné vrtulníky budou hrát podpůrní roli pro sondy, pozorovat terén ze vzduchu a vůbec zkoumat povrch planety v o poznání širším záběru. Nahlédnou do oblastí, které jsou příliš strmé nebo vzdálené pro klasický rover.

To nejdůležitější ale bude přežít noc na rudé planetě, kde může teplota klesnout až k -139 stupňům Celsia. Ingenuity musí až dvě třetiny energie vynaložit jen na zahřátí svých základních součástí. Bob Balaram, hlavní technik projektu, připouští, že jakmile vrtulník spustí své čtyři nohy na Mars, začne umírat. Jeho hlavní výzvou bude vydržet co nejdéle a dokázat, že tento typ mise má budoucnost.

Na další informace o vesmírném vrtulníku Ingenuity se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: nasa.gov, cnet.com, aerotime.aero

Nejčtenější články