Close search

Srdečný pozdrav z Marsu: Sonda Curiosity slaví 8 let na rudé planetě. Domů poslala unikátní fotografie

NASA/JPL-Caltech Zdroj: NASA/JPL-Caltech

Curiosity přistála na Marsu 6. srpna 2012 a hlavní náplní její mise je pátrání po tom, jestli na rudé planetě před miliardami let opravdu existoval život.

Váží téměř tunu, ráda se fotí a hrabe v hlíně. Původně měla pracovat 23 měsíců. Jenže pak došlo k prodloužení její mise a dnes slaví Curiosity osm let od přistání na Marsu.

Pohon sondy totiž tvoří rádioizotopový generátor, který není závislý na slunečním světle, takže na rozdíl od svých předchůdců Spirit a Opportunity může fungovat i v průběhu prachové bouře nebo marsovské zimy.

Selfie z Marsu

Na úvodním obrázku je vozítko Curiosity, jehož jméno se ujalo také pro celou misi, která byla původně zvaná Mars Science Laboratory (Marsovská vesmírná laboratoř). Jde o selfie, které si stroj pořídí vždy, když odebere vzorky hornin, aby bylo možné lépe identifikovat místo, na němž pracoval.

Ve skutečnosti nejde jen o jeden záběr, ale o desítky fotografií, které udělá kamera Mars Hand Lens Imager (MAHLI) na výsuvném ramenu. Pak se složí do jednoho panoramatu, na němž už není vidět selfie tyč, ale za to nabízí úžasný 360 stupňový pohled na Mars.

Curiosity si tuto fotku pořídila 20. června 2018 a je na ní pokrytá rudým prachem kvůli prachové bouři, která oběhla celou planetu.

Curiosity na výletě

Od 8. srpna 2012, kdy sonda přistála v Galeově kráteru, urazila po povrchu Marsu více než 23 kilometrů, vyvrtala 26 vzorků hornin a nashromáždila šest vzorků půdy. Byť se to může zdát málo, představte si, že se nachází na planetě vzdálené 54,6 milionů kilometrů.

Rychlost v tomto případě není to nejdůležitější. Na jedné z fotografií v galerii je dokonce vidět, jakou vzdálenost urazila od roku 2014. Je to přibližně 5,5 kilometru. Na misi Curiosity pracuje Jet Propulsion Laboratory v kalifornském Caltechu, kterou tvoří téměř 500 vědců z celého světa. Původně měla Curiosity na rudé planetě fungovat jeden marsovský rok, co je 687 pozemských dní. Nakonec přesluhuje.

Cílem mise je zjistit, zda na planetě existovala voda, jaké je chemické složení hornin a jestli tady byly zdroje energie, které by mohly podporovat mikrobiální život. Kvůli tomu se musí vrátit o miliardy let zpátky, do doby, kdy Mars ještě nebyl tou chladnou pouští, jak ho známe dnes.

Na unikátní fotky sondy Curiosity se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: nasa.gov

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu