Close search

Mars je dnes nejblíž k Zemi. Zopakuje si to až v roce 2035

Wikimedia Commons/ESA & MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA, CC BY-SA Zdroj: Wikimedia Commons/ESA & MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/RSSD/INTA/UPM/DASP/IDA, CC BY-SA

Jde sice o desítky milionů kilometrů, ale stejně bude Mars po celý měsíc k Zemi mimořádně blízko. A 6. října se v 16:18 našeho času octne takříkajíc nadosah.

Pokud jste se v posledních dnech dívali na noční oblohu, možná jste postřehli menší ohnivě červenou hvězdu. Je to Mars, který je poměrně dobře viditelný v průběhu celého října.

Mars nadosah

Rudá planeta se k Zemi nejvíc přiblíží 6. října v 16:18 našeho času, kdy bude vzdálena jen 62,1 milionů kilometrů. Ještě méně, konkrétně 55,764 milionů, to bylo v roce 2003. Šlo o vůbec nejmenší vzdálenost, která obě planety dělila za posledních 60 000 let.

A nejde o jediný říjnový unikát. Příští týden se Země bude pohybovat mezi Marsem a Sluncem, přičemž 13. října dojde k takzvané opozici. Podle NASA se bude rudá planeta nacházet přesně na opačné straně Země než Slunce. Mars a Země neobíhají kolem Slunce v dokonalých kruzích nebo dokonce ve stejné rovině. Místo toho mají planety eliptické dráhy ve tvaru oválu. Zatímco Zemi trvá jedno kolečko kolem Slunce 365 dní, Mars na to potřebuje téměř dvojnásobek - 687 dní. Když se Země přiblíží ke Slunci, Mars se od něj zase vzdálí.

Podle organizace EarthSky je vedle Marsu možné momentálně pozorovat také Venuši, která je patrně ještě jasnějším objektem. Zatímco Mars vládne noční obloze, Venuše se ukazuje jen časně z rána.

Okno na Mars

I kvůli letošnímu přiblížení Marsu k němu v létě vystartovaly hned tři mise: NASA poslala rover Perseverance, Spojené arabské emiráty mají na cestě sondu Hope a Čína vyslala Tianwen-1. Všechny využily okno, které umožňuje nejrychlejší cestu mezi Zemí a rudou planetou, když jsou v zákrytu na stejné straně Slunce. Planety se totiž k sobě znovu přiblíží na podobně krátkou vzdálenost až v roce 2035.

Na rok 2022 plánovaná mise NASA s názvem Mars Sample Return bude muset urazit o 20 milionů kilometrů víc, než již zmiňované projekty. Na doplnění můžeme uvést, že když se Mars a Země octnou od sebe nejdál, jde až o vzdálenost 401 milionů kilometrů.

Zdroje: earthsky.org, cnn.com, sciencealert.com

Nejčtenější články