Close search

Hubbleův vesmírný dalekohled nasnímal unikátně tvarovanou galaxii. Vypadá jako hák na maso

Hubble Legacy Archive, European Southern Observatory Zdroj: Hubble Legacy Archive, European Southern Observatory

Galaxie NGC 2442 vypadá divně a pořád se v ní něco děje. Svůj tvar získala díky pradávné kolizi s jinou galaxií a nedávno v ní bylo možné pozorovat explozi bílého trpaslíka.

Naše galaxie, známá jako Mléčná dráha, má spirálovitý tvar, jehož ramena připomínají větrný mlýn v pohybu. To je forma, který by se pro galaxie dala považovat za běžnou. Neplatí to ale vždy. Hubbleův vesmírný dalekohled teď poslal fotku jednoho podivného útvaru.

Galaxie mezi rybami

Zvláštní galaxie má prozatím jméno NGC 2442, ale kvůli tvaru se jí přezdívá Hák na maso. Rozhodně se to nestane oficiálním názvem, ne po tom, co v NASA začali zpětně upravovat nevhodná jména vesmírných útvarů.

NGC 2442 se nachází v souhvězdí Létající ryby a 23. prosince 1834 ji zaznamenal britský astronom John Herschel, syn slavného Williama Herschela, objevitele planety Uran. John pokračoval v již započatém rodinném díle, zaznamenal přes 3000 dvojhvězd a pojmenoval některé měsíce Uranu a Saturnu.

Předpokládá se, že nesouměrný tvar NGC 2442 je důsledkem kolize s jinou galaxií, takovým se říká pak říká pekuliární. Od Země je vzdálena přibližně 50 milionů světelných let a obě ramena, která vycházejí z centrální rovné příčky, na svých koncích také připomínají háky.

Hladový trpaslík

NGC 2442 se do hledáčku vědců dostala z několika důvodů a její neobvyklý tvar je jenom jedním z nich. Podle NASA bylo v březnu 2015 možné pozorovat výbuch supernovy, který zde vznikl z bílého trpaslíka.

Ten byl součástí binárního hvězdného systému a nasál hmotu od svého společníka, až toho nakonec bylo víc, než dokázal zvládnout. To spustilo jadernou fúzi, která vedla k explozi supernovy. Supernova po nějakou dobu jasně zářila a byla viditelná ze Země i malým dalekohledem.

Zdroje: nasa.gov, wikipedia.org

Nejčtenější články