Close search

Bude to nebezpečné a možná smrtící, ale také úžasné, říká Elon Musk o stavbě města na Marsu

Flickr.com/SpaceX, CC BY-NC Zdroj: Flickr.com/SpaceX, CC BY-NC

Elon Musk nepolevuje ve své touze po dobytí Marsu. Čím blíž je cíli, tím realističtěji se na celou věc začíná dívat.

Pro technologického miliardáře a vizionáře je dobytí Marsu hlavní motivací, kvůli které v roce 2002 založil společnost SpaceX. Doufá, že jednou stane na rudé planetě. Nebo se mu tam alespoň povede dovézt odvážné lidi.

Musk vidí rudou planetu

Všechno to do sebe zapadá, každý úspěch SpaceX představuje přiblížení letu lidské posádky na Mars. Doprava astronautů k Mezinárodní vesmírné stanici ukázala, že je na dobré cestě a úspory, díky opakovaně použitelným dopravním prostředkům, jdou ruka v ruce s bezpečností a technologickým pokrokem.

Nejprve musíme zařídit, aby všechno fungovalo. To znamená samostatně létající satelity a k tomu musíme uskutečnit stovky misí, než dáme na palubu lidi,“ řekl Musk na virtuální konferenci Humans to Mars (Lidé na Mars).

Momentálně v SpaceX vyvíjí novou generaci raket Starship, která by jednou měla dorazit na rudou planetu. Pokud jde o měřítko, v současnosti používané rakety Falcon 9 mohou vynést na orbit 60 satelitů Starlink, Starship jich bude schopná pojmout až 400. Musk chce vybudovat opakovaně použitelný raketový systém, který dokáže odvézt velký náklad nebo až 100 lidí najednou. Výsledkem tohoto snažení by měla být změna vesmírného cestování na něco, co by připomínalo komerční letecké cestování.

První město na Marsu

Starship čekají mise na nízké oběžné dráze Země a poté zamíří na Měsíc. Mars zůstává Muskovým dlouhodobým cílem, i když už se ukazuje, že cesta nemusí být tím největším oříškem.

Myslím, že cesta na Mars není hlavním problémem. Tím je budování základny, stavba města, které je soběstačné,“ říká Musk. Na rudé planetě plánuje jako první postavit základnu Mars Base Alpha, která by mohla být nezávislá na dodávkách ze Země.

Chci ale zdůraznit, že je to velmi tvrdá, nebezpečná a obtížná věc, která není pro slabé povahy. Je zde velká šance na smrt. Ale pokud všechno vyjde, bude to úžasné," dodává snílek Musk.

Zdroj: cnbc.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu