Close search

Zvláštnosti slavných režisérů: Co má Quentin Tarantino proti telefonům a proč Christopher Nolan zakazuje hercům sedět?

Showpix.cz Zdroj: Showpix.cz

Quentin Tarantino a Christopher Nolan patří mezi nejvýraznější tvůrce současného Hollywoodu. Někdy ale, trochu překvapivě, moderní dobu ignorují.

Obvykle se mluví o tom, jak jsou do natáčení ponoření herci a nosí si své role i domů. Tarantino s Nolanem, kteří kromě režie také píší vlastní scénáře, ale pracují na tom, aby byl do výroby filmu ponořen celý štáb. A jejich snímky dokazují, že to má smysl.

Christopher Nolan nesedí a netelefonuje

Nedovoluje židle a jeho zdůvodnění je, že pokud máte židle, lidé na nich budou sedět. A pokud sedí, nepracují," říká o spolupráci s britským režisérem Christopherem Nolanem americká herečka Anne Hathaway, která se objevila ve dvou jeho filmech - Temný rytíř povstal (2012) a Interstellar (2014).

Mark Rylance, který s Nolanem točil válečné drama bez války, Dunkerk (2017), dodává, že režisér nemá rád ani láhve s vodou. Prý si s nimi lidé pohrávají a zvuk, který u toho dělají, ruší natáčení.

Třetí věc, kterou u Nolana na placu neuvidíte, jsou telefony. „Spousta lidí věří, že pokud posílají textové zprávy, nijakým způsobem nepřeruší konverzaci a nejsou nezdvořilí,“ stěžuje si Nolan. Dodává, že když začínal s filmařinou, neočekávalo se, že lidé budou nosit telefony na natáčení, protože by se to považovalo za neprofesionální. „Telefony se staly obrovským rozptýlením a lidé bez nich pracují mnohem lépe. Způsobuje to možná potíže, ale opravdu jim absence telefonů umožňuje soustředit se na to, co dělají."

Quentin Tarantino žije v minulosti

Slavný režisér si dodnes nahrává zajímavé věci z televize na kazety, nesnáší streamování, protože chce filmy vlastnit i fyzicky, a nepoužívá meil. Kdo se s ním chce spojit, musí mu nechat vzkaz na záznamníku. Kazetovém.

A podobně archaicky se Tarantino chová i na natáčení. Pokud někoho objeví, že telefonuje, nasleduje vyhazov. Obvykle jsou na telefonáty zřízené speciální budky, v nichž je možné odložit si mobil a také si tam jít zavolat.

Timothy Olyphant, který s Tarantinem natočil loňský hit Tenkrát v Hollywoodu, říká, že telefony nedostaly zákaz kvůli tomu, aby na veřejnost neunikly informace o příběhu. Jde o vytvoření atmosféry, kterou nenaruší nic z vnějšího světa.

Nebudeme dělat něco jiného, žádné posty na Instagram, práce na dalším scénáři, nebo telefonování se svým agentem. Ne. Jde o vytvoření prostředí, v němž jsme všichni pohromadě a táhneme za jeden provaz,“ vysvětluje Olyphant.

Zdroj: Insider

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu