Close search

Ztrácíte kvůli viru covid-19 čich a chuť? Tohle vás čeká

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Mezi nejčastější a vlastně i úplně první příznaky onemocnění virem covid-19 patří ztráta čichu a chuti. Proč je tomu tak a mohou se pacienti naučit znovu vnímat své smysly?

Příznaků onemocnění novým koronavirem je spousta: bolesti hlavy, suchý kašel, nevolnost, průjem, horečka nebo rýma. Ztráta čichu a chuti se zařadila nejen mezi první, ale také ty nejdůležitější. Pomáhá totiž odlišit nemoc od jiných.

Kam odchází čich a chuť?

Téměř všichni infikovaní lidé, které jsme pozorovali, a to platí pro dobré dvě třetiny, popsali ztrátu čichu a chuti trvající několik dní,“ sumarizoval na jaře své poznatky Hendrik Streek, specialista na virologii a epidemiologii z Lékařské fakulty Univerzity v Bonnu. Mezi konkrétní případy patřilo třeba to, že matka necítila plnou plenu dítěte, další pacienti si stěžovali na nevýraznou chuť jídla.

O půl roku později už mají odborníci víc informací a ukazuje se, že ke ztrátě některých smyslů může dojít v předstihu. Tedy ne až když se rozvine nemoc, jak původně předpokládal Streek. Lékaři z německé Lung Foundation upozorňují, že k tomu může dojít také v průběhu jiných virových onemocnění, ale ani zdaleka ne tak často.

Lidé s nachlazením nebo ucpaným nosem obvykle trpí mírnou formou hyposmie, co je snížení čichového vjemu. K nápravě dojde po vyčištění horních cest dýchacích. Na rozdíl od jiných příznaků začíná anosmie, tedy úplná ztráta čichu, velmi mírně a může dokonce trvale změnit způsob, jakým lidé vnímají určité vůně.

Jiný svět s koronavirem

Jedním z důvodů, proč infekce virem covid-19 vede ke ztrátě čichu, je ten, že virová zátěž se množí v horních cestách dýchacích. Pro některé lidi může být snížení vjemů nebo kompletní ztráta smyslů tak silná, že se i konzumace jídla stane namáhavou a vyústí do poruchy přijímání potravy. V krajním případě se může stát nepříjemným zážitkem i tak banální věc, jako je pití vody. Ti, kteří trpí ztrátou čichu nebo chuti, to popisují jaké náhlé poškození smyslů. Najednou je svět jiný a oni přicházejí o jeho velkou část.

Smyslové buňky v průběhu infekce odumírají. Ty, které jsou odpovědné za vnímání chuti, se obnovují rychleji - do 14 dnů. V čichovém systému jsou nervové buňky a jejich rekonvalescence může trvat i několik měsíců.

Zajímavým příznakem hojení je to, že některé vůně působí úplně jinak, obvykle všechno voní nepříjemně. Nemocným se proto každý den přikládají pod nos různé pachové látky jako je například eukalyptus, hřebíček nebo skořice, čím dochází k aktivování čichové paměti. Pachy ukotvené v mozku poté pomáhají aktivovat jejich lepší poznávání.

Zdroje: Frankfurter Allgemeinen Zeitung, bildderfrau.de, timesofindia.indiatimes.com

Nejčtenější články