Close search

Zařizujete pracovnu? Pak potřebujete správné osvětlení

www.unsplash.com Zdroj: www.unsplash.com

Pracovna je místo, kde potřebujete mít ideální podmínky k výkonu práce. Měli byste si dát opravdu záležet na výběru osvětlení, protože by mělo být ve vašem zájmu, abyste měli dostatek světla na pracovním stole. Jaké svítidlo si máte pořídit do pracovny?

Nároky na prostředí, ve kterém pracujeme, se mění. Odráží se to nejen na kancelářích firem, ale také na domácích pracovnách. V čem se ale všechny shodují, je správné osvětlení. Nebojte se v pracovně použít trochu kreativity a pořídit si klidně i barevná a hravá svítidla. Nikdy ale nezapomínejte na důležitost osvětlení pracovní plochy, třeba stolní lampou.

Práce pod správným světlem

Základem každé pracovny je zejména pracovní stolní lampa. Její velkou výhodou je, když je polohovatelná. Ideálně lampa by měla mít neprůsvitné stínidlo a neměla by vás oslňovat. Skvěle poslouží i retro pracovní lampa po babičce. Zvolit ale můžete také moderní industriální design. Zkuste pouvažovat i nad lampou s možností volby intenzity světla.

Není to jen o psacím stole

Psací stůl je dominantou pracovny a jako takový potřebuje správné osvětlení. V pracovně je ale důležité také okolní osvětlení. Pro stolní lampu je společníkem, díky kterému dosáhnete ideálního osvětlení pro práci. Zaměřte se na to, aby světlo v pracovně bylo rozptýlené a jemné. Místnost se tak bude zdát trochu větší a vy nebudete mít tísnivý pocit, že vám každou chvíli spadne na hlavu strop. Osvětlení pracovny, mimo stolní lampy, navíc dokáže kompenzovat i kontrast mezi umělým a přírodním světlem.

Myslete v barvách

Atmosféru domácí pracovny vylepší trocha barev. Pokud se vám zdá, že máte trochu ponurou pracovnu, nebo jen chcete vylepšit pracovní atmosféru, kterou je místnost nasáklá, použijte barevná svítidla. Nemusíte hned sahat po neonových a pestrých barvách, zkuste do místnosti zakomponovat pastelové barvy. Využijte je na závěsná svítidla, stolní lampy a třeba i na dekorace.

Nebojte se minimalismu

Minimalismus je v poslední době hodně skloňovaný termín. A projevuje se také v moderních svítidlech. Poznáte je podle toho, že je tvoří čisté linie, nejsou přezdobené (spíše naopak) a číší z nich elegance. Minimalismus velmi často staví na geometrických tvarech a u svítidel tomu není jinak. Co takhle dřevěný lustr v minimalistickém designu, který bude tvořit hlavní osvětlení pracovny?

Nejčtenější články