Close search

Základy etikety stolování: Víte, jakou vidličku zvolit a kam patří ubrousek?

unsplash

Dodržování etikety: pro některého přežitek, který není třeba řešit, pro druhého pravidla, přes která nejede vlak. Ač se doba od Ladislava Špačka poněkud změnila, je na místě znát základní pravidla. Nikdo nechce vypadat jako buran v luxusní restauraci, no ne?

Nezapomínejte na selský rozum

Některá pravidla nikdy nevyjdou z módy. Ač to zní sebevíc logicky, občas je dobré si je připomenout. Za prvé, vždy se snažte přijít na čas. Není horší možnost, jak pokazit první dojem na důležité obchodní schůzce. Další základní poučka, která je jasná jako facka, ale stále méně lidí ji dodržuje: telefon ke stolu nepatří. Sociální sítě nikam neutečou a maily také počkají. Pokud chcete kontrolovat čas, elegantní hodinky váš problém vyřeší a zároveň doplní outfit.

Co s ubrouskem?

Jedná-li se o luxusní restauraci, pravděpodobně bude na stole nachystán látkový ubrousek, který patří vždy na klín. Největší ostudu si ukrojíte, pokud ubrousek za celou dobu ani jednou nepoužijete. Jakmile dojíte večeři, ubrousek odložte vedle talíře na stůl. Pokud na stole není ubrousek látkový nýbrž papírový, na klín rozhodně nepatří. Papírový ubrousek je určen výhradně pro děti. Vždy se snažte jíst tak, aby papírový ubrousek sloužil opravdu jen dětem.

Zákeřná jídla: jak správně jíst chleba nebo špagety?

Není výjimkou, že vám luxusní restaurace naservíruje pečivo. Rohlíčky, bagety a luxusní netradiční chleby nesmí chybět. Pamatujte, že byste v žádném případě neměli ukusovat pečivo. Etiketa v tomto směru velí jasně: kousek pečiva odlomte a následně vložte do úst. A pokračujeme dále, co si objednáte? Špagety doporučujeme vynechat, ale když na ně bude opravdu chuť, pamatujte, že správně se jí špagety pouze vidličkou. Lžička je pouze pomůckou pro malé děti.

Jaký příbor zvolit? Jak předejít možnému faux pas?  PRAKTICKÁ PRAVIDLA ETIKETY NAJDETE VE FOTOGALERII:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu