Close search

Základní principy finanční gramotnosti

Steve Johnson, Pexels Zdroj: Steve Johnson, Pexels

Finance jsou důležitou součástí našeho života – chodíme kvůli nim do práce, mohou nám přinášet radost, ale i starost. Vyhněte se nepříjemnostem s penězi a osvojte si základy finanční gramotnosti. Není to nic těžkého a pak si snadno zvládnete našetřit například na pěknou dovolenou.

Pravidla rodinného účetnictví

Finanční gramotnost je soubor dovedností a principů, které by měl znát každý člověk. Osvojte si její základy, díky kterým budete s penězi nakládat účelněji a ideálně také ušetříte. Někdy to však nevyjde a vy musíte čím dál častěji sahat pro úspory na spořicí účet? Nebo už došly i ty? Podívejte se s námi na užitečné rady, které vám pomohou podobným situacím předejít.

1) Mějte přehled o všech vašich příjmech a především výdajích. Začněte si do sešitu nebo do aplikace zapisovat příjmy i veškeré výdaje (od nákupu potravin až po zábavu). Neutrácíte zbytečně moc za zbytečnosti? Čísla nelžou a vy tak máte možnost najít skulinu, kterou peníze každý měsíc utíkají. Vynechte také impulzivní nákupy. Do obchodů choďte s předem napsaným seznamem, kterého se budete striktně držet.

2) Spořte si peníze do „finančního polštáře“ na nečekané situace. Jakmile najdete zbytečné výdaje, omezte je. Ušetřené peníze vám pak pomohou rozpočet vybalancovat. Vše, co zbude navíc, ukládejte na spořicí účet, termínovaný vklad či do jiné formy zhodnocování peněz s úrokem. V porcelánovém prasátku nebo obálce budou bankovky pouze ztrácet na hodnotě kvůli inflaci (postupnému pomalému snižování hodnoty peněz oproti zdražujícímu se zboží a službám).

3) Pokud si potřebujete vzít půjčku, dobře si to promyslete. Díky půjčkám, úvěrům, hypotékám, leasingům… si dnes můžete koupit téměř cokoli a zaplatit za to později nebo postupně. Na bydlení, auto, vzdělání a další dlouhodobé investice je úvěr často dobrým řešením. Určitě si jej ale nepořizujte na dovolenou nebo dárky k Vánocům. Daná věc, kterou z půjčky pořizujete, by měla mít delší životnost, než je doba splácení. Vždy je ale samozřejmě lepší si na váš předmět touhy nebo potřeby našetřit.

Nikdy si nepůjčujte proto, abyste pokryli jiný dluh – rychle se dostanete do dluhové pasti, ze které se velmi těžko uniká a může končit i osobním bankrotem. Pokud máte problémy se splácením svých závazků, co nejdříve informujte svou banku. Metoda „mrtvého brouka“ rozhodně nepomůže, dluhy vás vždy doženou.

4) Když už půjčku, tak tu nejvýhodnější. Nenechte se zlákat vtipnými reklamami nebo milými řečmi poskytovatelů. Vždy detailně pročtěte smlouvu, kterou máte podepsat. Nastudujte si výrazy jako RPSN, stavební spoření, hypotéka, kreditní karta, rychlá půjčka, rozdíly mezi bankovní a nebankovní půjčkou a další. Pokud si chcete ulehčit práci, využijte internetové kalkulačky, které vám přehledně srovnají nabídky půjček či spoření na trhu.

Každý měsíc odkládejte 10 % příjmů na spoření

Finanční gramotnost není složitá, přesto má svá pravidla. Základem je vyrovnaný rozpočet, díky kterému nebudete mít hluboko do kapsy ani před výplatou. V ideálním případě byste si měli každý měsíc odkládat stranou 10 % svých příjmů. Postupně si našetřete 3 až 6 měsíčních příjmů. Budete tak mít dostatečný finanční polštář při nečekaných událostech (rozbití spotřebiče, výdaje za léky nebo ztráta zaměstnání). Finančně gramotného člověka s dostatečnou finanční rezervou nerozhází skoro žádná krizová situace.

Nejčtenější články