Close search

Vzpomínka na Halleyovu kometu: Orionidy nabídnou ničím nerušenou vesmírnou podívanou

Wikimedia Commons/NASA/W. Liller, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/NASA/W. Liller, Public domain

Halleyova kometa byla ze Země naposledy vidět v roce 1986 a znovu se vrátí až v roce 2061. Přesto se pravidelně na podzim připomíná rojem Orionid, který vyvrcholí v noci na 21. října.

Jedna z nejpůsobivějších podzimních podívaných nastane zítra nad ránem, kdy se objeví maximum meteorického roje Orionid. Může jich být pět až dvacet za hodinu.

Staletí s kometou

Halleyova kometa sice byla poprvé pozorována v Číně 240 let před naším letopočtem, ale jméno dostala až podle britského astronoma Edmunda Halleyho. Ten v roce 1705 informoval Královskou společnost v Londýně, že komety zaznamenané v letech 1531, 1607 a 1682 mají téměř totožné oběžné dráhy a tudíž jde o jednu a tu samou. Také přesně předpověděl, že se vrátí v roce 1758.

Podle NASA jsou komety ledové koule zmrzlých plynů, kamení a prachu, které obíhají okolo Slunce. Jejich velikost se pohybuje od několika kilometrů až po desítky kilometrů. Když se na své dráze dostanou blíž k Slunci, dochází k jejich zahřívání. Komety pak chrlí plyny a prach do ohromného zářícího útvaru, jež může být větší než některé planety.

Vesmírné divadlo

Když komety obíhají okolo Slunce, prach, který uvolňují, se postupně šíří do prašné stezky kolem jejich oběžných drah. Země každý rok prochází těmito troskami, které se po kontaktu s její atmosférou rozpadají a vytvářejí ohnivé a barevné pruhy na obloze. Tak dochází i ke vzniku nejpůsobivějšího a nejjasnějšího meteorického roje roku - Orionid.

Jméno dostaly podle toho, že zdánlivě vylétají ze souhvězdí Orion. Protože se úlomky pohybují přibližně stejným směrem, po dopadu do atmosféry Země pomyslně vyletují z jednoho bodu, kterému se říká radiant. Ten bude nejvýše na obloze nad ránem 21. října, kdy nastane i maximum Orionid. Navíc Měsíc je ve fázi před první čtvrtí, takže zapadne již večer a nebude rušit jejich pozorování. Patrně bude možné vidět až 20 meteorů za hodinu.

Zdroje: timesnownews.com, ct24.ceskatelevize.cz, astro.cz, wikipedia.org

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu