Close search

Výročí "narození" počítačové myši. Ty první byly ze dřeva a pingpongových míčků

Wikimedia Commons by Cern Courier, Fair use Zdroj: Wikimedia Commons by Cern Courier, Fair use

V den, kdy si Česko připomíná výročí sametové revoluce, slaví i jedna dnes už běžná součást našich životů. Na 17. listopad totiž připadají i "narozeniny" počítačové myši. Jezdíte s ní po desce stolu a ona předává informace o pohybu do počítače. Obsahuje tlačítka ke klikání, kolečka k zoomování a má snímač pohybu. Vůbec první myši přitom byly ze dřeva, dóziček na koření či pingpongových míčků. Víte, kdo za tímto vynálezem stojí?

Douglas Engelbart byl autorem mnoha patentů. Některé vyvinul již za svých studií. Už v roce 1962 vydal studii s plánem "rozšířit lidský intelekt". Jeho myšlenky vedly k založení několika výzkumných center zabývajících se informačními technologiemi. Světově slavným ho však udělal až patent ze 17. listopadu 1970 známý pod číslem US3541541A. Nazval jej computer mice neboli počítačové myši.

Začátky

Douglas "Doug" Engelbart se narodil 30. ledna 1925 v americkém Portlandu jako prostřední ze tří dětí. Dětství prožil v Portugalsku, po smrti otce se však rodina vrátila zpět do Spojených států. Začal studovat na Oregon State College, ale v polovině studia byl na konci druhé světové války povolán do služby k americkému námořnictvu.

Na Filipínách, kde působil, se údajně poprvé setkal s článkem Vannevara Bushe (americký vědec a vizionář, pozn. red.) "Jak můžeme myslet", který jej významně ovlivnil. Po válce se vrátil do školy a získal titul v oboru elektrotechniky.

Osobní život a začátky kariéry

Dougovu kariéru vlastně tzv. nakopl vývoj v jeho osobním životě. Když se totiž roku 1951 zasnoubil, došlo mu, že kromě kvalitního vzdělání a dobré práce nemá žádné jiné cíle. A tak během několika měsíců došel k důležitým závěrům. Mezi nimi bylo, že se musí soustředit na kariéru, aby ze světa udělal lepší místo – a že že počítače mohou být mocnou silou, jak toho dosáhnout.

Další vzdělání

V dalším vzdělávání pokračoval na Kalifornské univerzitě v Berkeley, kde také v roce 1955 získal doktorát. Po absolvování zůstal na univerzitě učit, ale brzy zjistil, že zde svých cílů nedosáhne. Proto přijal pozici ve Standfordském výzkumném institutu - SRI (neziskový výzkumný vědecký institut, pozn. red.).

A tak začal přemýšlet o počítačích…

Postupně si nechal zaregistrovat několik patentů, což vedlo k tomu, že získal financování od dalších agentur, jako byla například ARPA (Agentura ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty). Společně se svým týmem pak vyvinul počítač s prvním grafickým rozhraním. To znamená okna a myš. Vymyslel i další podpůrné mechanismy pro ovládání počítače, avšak co nedokázal, bylo přenést své nápady do reálného života.

Přichází myš

Douglas Engelbart měl spoustu nápadů pro grafické uživatelské prostředí daleko dříve, než se počítače poprvé staly "běžnou" součástí domácností. O patent požádal roku 1967, aby ho získal o tři roky později. Šlo tehdy o dřevěnou krabičku se dvěmi kovovými koly. Vyrobil ji jeho přítel Bill English. A s ním také roku 1971 myš odešla ke Xeroxu, který patent zakoupil. Tehdy ji také zaopatřil inovací, kuličkou, která usnadnila její ovládání.

Sláva myši se šířila pomalu, ale jistě

Myš byla veřejnosti představena již 9. prosince 1968, ale patent získala až 17. listopadu 1970. Nejstarší myši používaly pro snímání pohybu dvě na sebe kolmá kolečka. Patent na myš s kuličkou, jejíž pohyb snímala čtyři kolečka, byl udělen v roce 1974. Snímání dvojicí osiček s jednou přítlačnou kladkou bylo patentováno v roce 1976. Myš s optickým snímáním vynalezl až kolem roku 1980 Steve Kirsch.

Ale jak myš začala?

Myš daleko předběhla svou dobu. Vznikla daleko dříve než počítače, ke kterým by se hodila. Byla vyráběna ze všech možných materiálů. Ze dřeva, dóz na koření, pingpongových míčků. Jejich použití tak bylo zpočátku značně nepohodlné. Dnes v době ergonomických myší je to nepředstavitelné. Ovšem je to splněný sen jednoho muže, který "myslel do budoucnosti".

NA LEGRAČNÍ PRVNÍ MYŠI A JEJICH VYNÁLEZCE SE PODÍVEJTE DO GALERIE: 

Zdroje:

History of Computing project, thocp.net

Smithsonian Institute, smithsonianmag.com

Wikipedia.com, Douglas Engelbart, PC mouse

Doug Engelbart Institute, dougengelbart.org

Nejčtenější články