Close search

Volby ve vesmíru: Astronautka Kate Rubins už podruhé vybírala amerického prezidenta na Mezinárodní vesmírné stanici

@NASA_Astronauts Zdroj: @NASA_Astronauts

Kate Rubins shodou okolností už podruhé volila z vesmíru. Může za to speciální výjimka, kterou americkým astronautům udělil stát Texas.

Ve vesmíru už se odehrála spousta věcí, které bychom od astronautů nečekali. Třeba v roce 2003 došlo na svatbu, byť ženich Jurij Malenčenko byl nahoře a jeho nastávající na Zemi.

Vesmírné volby

Pro všechny je opravdu důležité jít k volbám. Když to jde z vesmíru, věřím, že to lidé zvládnou i na Zemi," řekla Kate Rubins agentuře AP v září, když se na odlet k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) připravovala ve Hvězdném městečku, co je výcvikové středisko astronautů nedaleko Moskvy.

Protože většina amerických astronautů žije v okolí Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu, v roce 1997 zavedl stát Texas lehce neobvyklou možnost absenčního hlasování pro každého, kdo se v den voleb ocitne mimo Zemi. Je to jako jakékoli jiné hlasování mimo bydliště, ale s adresou nízká oběžná dráha Země. NASA doručí zabezpečené digitální hlasování nejprve astronautovi, ten ho pošle zpátky a agentura jej poté předá úřadům.

I díky tomu mohla astronautka Kate Rubins 22. října napsat na svůj Twitter jednoduché poselství: „Z Mezinárodní vesmírné stanice: Dnes jsem hlasovala.“ A sdílet pak selfie pořízenou před improvizovaným volebním koutkem.

Volební smolaři

Pro Kate Rubins jde už o druhou vesmírnou misi a i na té první byla shodou okolností před čtyřmi lety rovněž v průběhu prezidentských voleb. Teď na ISS dorazila 14. října a setrvá zde asi šest a půl měsíce. Je momentálně jedinou Američankou ve vesmíru a zůstane to tak i v den voleb, který bude v úterý 3. listopadu.

Další tři američtí astronauti NASA, kteří měli letět na ISS raketoplánem Crew Dragon od SpaceX, také plánovali hlasovat z vesmíru, ale došlo ke zpoždění jejich startu. Místo odletu 31. října počkají, i s japonským členem posádky, na Zemi až do poloviny listopadu.

Zdroje: space.com, apnews.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu