Close search

Velké zemětřesení v horoskopech: NASA vrací do hry třinácté znamení

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Ve době pandemie hledají lidé smysl světa v horoskopech možná víc než kdy dřív. Nebudou to mít jednoduché, NASA jim do zvěrokruhu může vtisknout nové znamení - Hadonoše.

Ať už horoskopy v médiích míjíte, čtete rekreačně, nebo se jimi řídíte do posledního slova, rozhodně je vám známo, kolik znamení je ve zvěrokruhu.

Víte, v jakém znamení jste se narodili a i ty největší skeptiky tato informace provází po celý život. Teď se ale možná všechno změní.

Kde je třináctka?

Historie klasického zvěrokruhu sahá do minulosti vzdálené přes 3000 let, kdy staří Babyloňané potřebovali dát řád světu kolem sebe. Podle souhvězdí a jejich vztahu ke Slunci rozdělili oblohu do 12 sekcí, které se přibližně kryly s 12 měsíci v roce.

Podle NASA se tento systém neshoduje s rotací Země, protože jim tam chybí třináctá sekce, respektive znamení Hadonoše, byť se objevuje také v příbězích starých Babyloňanů. Pro zajímavost, některé kultury zacházely ještě dál a rozeznávaly až 24 znamení zvěrokruhu.

Nejde jenom o nesoulad před několika tisíci lety. „Obloha se posunula, protože severní pól nemíří úplně stejným směrem," tvrdí odborníci NASA. Zemská osa se od doby, kdy byly zavedeny znamení zvěrokruhu, posunula a všechna souhvězdí jsou nyní na obloze na mírně odlišných místech.

Třináct znamení zvěrokruhu

Souhvězdí jsou různě velká, takže po úpravě by zmizela předchozí doba trvání přibližně jeden měsíc. Třeba Panna by, s ohledem na svojí velikost a dobu souladu se Sluncem, zabírala 45 dnů. Hadonoš se vetřel mezi Štíra a Střelce a z toho prvního znamení ukrojil pořádný kus. Štír by po novém trval jenom týden, Hadonoš zase 18 dní.

Ovlivněno ale bylo všech dvanáct dosavadních znamení. Pokud se chcete podívat, do jakého znamení patříte, pokud by se třináctka opravdu zavedla, přinášíme přehled podle NASA:

Kozoroh: 20. leden - 16. únor

Vodnář: 16. únor - 11. březen

Ryby: 11. březen - 18. duben

Beran: 18. duben - 13. květen

Býk: 13. květen -  21. červen

Blíženci: 21. červen - 20. červenec

Rak: 20. červenec - 10. srpen

Lev: 10. srpen - 16. září

Panna: 16. září - 30. říjen

Váhy: 30. říjen - 23. listopad

Štír: 23. listopad - 29. listopad

Hadonoš: 29. listopad - 17. prosinec

Střelec: 17. prosinec - 20. leden

Na to, co všechno ovlivňují stará znamení, se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: spaceplace.nasa.gov, thescottishsun.co.uk

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu