Close search

Vědci opět slyší planetu: Kvůli epidemii COVID-19 naopak ztichlo lidstvo

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Vědci po celém světe pozorovali útlum vibrací způsobených lidskou činností. Díky tomu je teď lépe slyšet, co se vlastně děje uvnitř Země.

Ještě než přišla epidemie COVID-19, lidstvo se na planetě chovalo docela hlučně. Aktivity jako průmysl, sport nebo cestování vytvářely vysokofrekvenční seismický hluk. Ten v posledních měsících ustal.

Ticho uvnitř Země

Podle vědců žijeme momentálně v nejdelším a nejvýraznějším tichém období seismického hluku, jaké kdy bylo zaznamenané. Pravděpodobně je způsobeno globálním dopadem uzavírání služeb a průmyslu, vlivem pandemie na cestovní ruch a přetrvávající sociální izolací.

Výzkum pod vedením Belgické královské observatoře a dalších institucí z celého světa ukázal, že utlumení seismického hluku způsobeného lidmi bylo nejvýraznější v hustě obydlených oblastech. Toto ticho umožnilo vědcům poslouchat dříve skryté signály zemětřesení a lépe než kdy předtím šlo rozlišit mezi lidským a přírodním seismickým šumem.

Hluk generovaný člověkem je obvykle menší během klidných období, jako jsou Vánoce a Nový rok, během víkendů nebo přes noc. Pokles vibrací způsobený pandemií COVID-19 je však výrazně větší, než v průběhu kteréhokoliv z těchto tichých období. Tento efekt už dostal jméno antropauza, podle řeckého slova anthrópos, tedy člověk.

Varování před zemětřesením

Zvětšující se urbanizace a růst globální populace způsobí, že víc lidí bude žít v geologicky nebezpečných oblastech. Proto je důležitější než kdy dříve rozlišovat mezi přírodním a člověkem způsobeným hlukem. Nyní můžeme poslouchat a lépe sledovat pohyby v hlubinách Země," uvádí Dr. Thomas Lecocq z Belgické královské observatoře, který je hlavním autorem studie publikované v prestižním magazínu Science.

On a jeho kolegové se podívali na data z globální sítě 268 seismických stanic ve 117 zemích a zjistili významnou redukci hluku až na 185 z nich. Začalo to koncem ledna v Číně, v březnu a dubnu pokračovalo v Evropě a ve zbytku světa. Největší vlna utlumení přišla mezi březnem a květnem, když se po celé planetě uskutečnila řada karanténních opatření a život se zastavil prakticky ve všech oblastech.

Nejvýraznější pokles vibrací byl zaznamenán v hustě obydlených oblastech jako New York, nebo v okolí univerzit v Bostonu a Cornwallu. Tam byly hodnoty ještě o 20 % nižší než v průběhu prázdnin. A na Barbadosu, kde se uzavření země prolíná s turistickou sezonou, byl pokles až o polovinu.

Zdroj: eurekalert.org, science.sciencemag.org

Nejčtenější články