Close search

Úplné zatmění Slunce srazilo výrobu solární energie v Chile na polovinu

Zdroj:

Úplné zatmění Slunce, které v úterý 2. července uvrhlo Jižní Ameriku na chvíli do temnoty, snížilo zhruba polovinu výroby solární energie v Chile. Dobrou zprávou je, že ministerstvo tento pokles očekávalo a zdroje z vodních elektráren a zemního plynu dokázaly tento několikaminutový výpadek vyrovnat.

Chilské solární farmy, které mohou dohromady produkovat přes 2 GW elektřiny (což odpovídá výkonu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín), zaznamenaly podle chilského ministerstva energie snížení výroby o 1,2 GW.

Od té doby, co se solární farmy začaly šířit po celém světě, je Chile poslední zemí, která se musela naučit čelit úplnému zatmění. Tento jihoamerický stát se v roce 2011 dostal z prakticky nulové výroby solární energie na 2,1 GW v loňském roce. Podobnou situaci museli řešit v roce 2017 i v USA. Úplné zatmění tehdy vyřadilo polovinu výroby solární energie v Kalifornii. Státní energetická síť výpadek také pokryla.

Ze sluneční energie pochází v Chile pouhých 8% z celkové produkce. Vláda ale plánuje, že 70% elektřiny bude do konce roku 2050 pocházet z obnovitelných zdrojů.

Grafy poklesu výroby elektřiny v závislosti na slunečním záření. Z dispečinku elektrárny Amparo del Sol, kterou v Chile provozuje česká společnost Solek.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu