Close search

Tušíte, u kterých vodních sportů spálíte nejvíc kalorií?

Hervis Sports Zdroj: Hervis Sports

Léto je v plném proudu, a i když většina z nás letos moře nejspíše oželí, prázdniny u českých řek, rybníků a jezer jsou také fajn. Zvlášť když je zpestříme o klasické či netradiční vodní sporty, u kterých kromě toho, že zažijeme spoustu legrace, ještě tím nejpříjemnějším způsobem formujeme postavu. Jaký sport je vhodný pro rodinnou dovolenou? Čemu propadly v posledních letech celebrity? A jak zabavit děti u vody? Zde přinášíme ty nejlepší tipy na aktivní prožití letošních prázdnin.

Národ vodáků

Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem vodáků. Na vodě totiž zažijete tolik legrace a adrenalinu, jako nikde jinde. Ať už pojedete na raftu, který je pro rodinu vhodnější, nebo na kánoi, nikdy nezapomínejte na vhodné a kvalitní oblečení, vybavení a doplňky, které vám sjíždění řeky mohou zpříjemnit. Samozřejmostí je pak dostatečný pitný režim a ochranný krém s vysokým faktorem. Nejideálnějšími řekami, které sjede i úplný začátečník, jsou Vltava a Sázava. Kromě toho, že si při této dovolené užijete dobrodružství v podobě spaní pod stanem a neustálého pohybu, při kterém si skvěle posílíte střed těla, ruce a zvednete fyzičku jako takovou, se navíc i pěkně opálíte.

Plavání nezatěžuje klouby

Další účinný způsob, jak si zpevnit tělo, posílit kardiovaskulární systém a shodit nějaké to kilo, když trávíte dovolenou u vody, je samozřejmě plavání. Ideální je v tom, že při něm nezatěžujete klouby, posilujete svaly celého těla a tím samozřejmě spalujete podkožní tuk. Pokud máte nějaké to kilo navíc, je právě plavání pro vás to pravé, pokud nechcete při cvičení nadměrně namáhat páteř a kloubní aparát. Co se týká stylu plavání, všechny jsou účinné, jen je důležité věnovat pozornost správné technice. Nejoblíbenějším stylem jsou prsa. Dávejte si ale pozor, abyste nedrželi hlavu příliš vysoko nad vodou, zatěžujete tím krční a bederní páteř. Ideální je plavecké styly střídat. Při plavání spálíte přes 400 kalorií za hodinu.

Trocha adrenalinu neuškodí

Pro milovníky adrenalinu je skvělou volbou jízda na vodních lyžích nebo wakeboardu. Nejen, že si protáhnete celé tělo, ale také posílíte ruce a nohy. Už jen vyjet z vody není tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ale buďte si jisti, že přesně u takové aktivity si užijete spoustu legrace a stmelíte vztahy v rodině.

Letní hit celebrit

Hitem posledních let se pak stal paddleboard a právem se řadí mezi nejoblíbenější letní sporty celebrit. Každé léto na nás vykukují z bulvárních časopisů štíhlé opálené modelky právě na různobarevných prknech. A co si pod ním vlastně představit? „Jedná se o jakousi odnož surfování, ale místo abyste sjížděli vlny, tak na surfu vyrovnaně stojíte a snažíte se pomalým a plynulým tempem pádlovat. Tento sport je výhodný tím, že ho kromě moře můžete provádět na jezeře, řece, ale i rybníku,“ prozrazuje marketingový ředitel Hervis Sports Jan Štádler s tím, že zákazníci tuto zábavnou vodní rekvizitu vyhledávají čím dál častěji. Jeden z důvodů je i ten, že přestože vám může připadat, že se moc nenadřete, opak je pravdou. Pádlování je pěkná makačka! Když k tomu navíc přidáte stand up na prkně, při kterém používáte všechny svaly v těle, je jasné, že žádná pohodička to určitě nebude. Ale za ty skvělé výsledky to rozhodně stojí!

Osvědčená klasika

Osvědčenou českou klasikou jsou samozřejmě i šlapadla. Na těch se navíc krásně opálíte, zaskáčete si do vody a pokud máte půjčený model se skluzavkou, adrenalinové odpoledne může začít. Zkusit můžete však i kajak nebo sjíždění surfové vlny na některé z českých řek. Nezapomínejte, že i v Čechách jsou možnosti vodních aktivit opravdu široké!

Zabavte své ratolesti

Když už jsme se podívali na to, jaké vodní aktivity máte na výběr, nyní se zaměříme na nezbytnosti, které s sebou musíte mít, pokud chcete zabavit své ratolesti. Jasnou volbou je dětská potápěcí maska se šnorchlem, díky které budou pod vodou za chvíli jako doma. Pro začínající plavce pak jistě pořiďte nějaký stylový, kvalitní a originální kruh, rukávky nebo vestičku, aby si vodní prostředí zamilovali a vy jste tak mohli v nové rodinné tradici trávení dovolené pokračovat. Co nechat vaši ratolest, ať si pomůcky k vodním radovánkám vybere sama? Zkuste na příklad Hervis Sports.

Kam za vodní zábavou?

A kam letos za vodní zábavou v Čechách vyrazit? Pokud máte rádi hodně lákadel na jednom místě, pak je jasnou volbou Lipno nebo Máchovo jezero. Připravte se ale na velké množství lidí a vyšší ceny, které však budou vykompenzovány kvalitou služeb. Těm, kteří si chtějí užít větší klid, ale i přesto se zabavit, doporučujeme jezero Milada nedaleko Ústí nad Labem. Vzniklo ze zatopeného dolu a svou vynikající kvalitou vody se řadí mezi vyhledávané cíle. Pro příznivce biotopů, a především pak pro Pražáky, je skvělou volbou biotopové koupaliště v Radotíně. To tvoří umělá vodní nádrž s přírodním vzhledem, která se čistí biologicky, to znamená bez chemie, pouze pomocí rostlin a ekosystémů ve filtračních lagunách. Koupání je tedy vhodné nejen pro rodiny s malými dětmi, ale i pro alergiky.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu