Close search

Špatný výběr mazlíčka: Španělští vědci tvrdí, že covid-19 ohrožuje hlavně pejskaře

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Podle studie University of Granada představuje život se psem ještě větší riziko nákazy virem covid-19, než je každodenní chození do práce, kde onemocnělo nejvíc lidí.

Práce v kanceláři zvyšuje riziko nákazy o 76 %. Je také tím nejrizikovějším místem, v práci se totiž nakazilo až 38,9 % všech nemocných. Domácí mazlíčkové do toho ale také promlouvají poměrně výrazně.

Pes a covid-19

Vědci z University of Granada analyzovali v průběhu uzavření Španělska, tedy v období od března až do května, celkem 2 086 lidí. A ukázalo se, že jedním z nejrizikovějších faktorů spojených s virem covid-19 je soužití se psem.

Výsledky našeho výzkumu varují před zvýšenou nákazou mezi majiteli psů. Důvod ale ještě musíme objasnit," říká Cristina Sanchez Gonzalez, která vedla studii zaměřenou na šíření viru covid-19 ve Španělsku. Zatím není k dispozici dostatek informací, aby se dalo potvrdit, jestli psi šíří virus jako lidé, nebo se virus na nich zachytí a přenáší dál. Gonzalez a její kolegové ale ve studii tvrdí, že třeba psí parky by měly být uzavřeny. Mohou působit jako zdroje šíření covidu-19, protože virus se může přenášet i ve stolici psů.

Život se psem se tak zařadil mezi nejrizikovější faktory nákazy, předčila ho už jenom donáška potravin ze supermarketu, která podle španělských vědců zvyšuje šanci nakažení až o 94 %. Je ale potřeba upozornit na to, že jde o kombinaci nákupu v obchodě a jeho následné donášky domů. Majitelé psů mají riziko nákazy jen 78 %. Mít kočku nebo jiný druh domácího zvířete paradoxně nemělo žádný významný vliv na onemocnění.

Rizikoví mazlíčci

Na základě nových zjištění vědci vyzývají majitele psů, aby v souvislosti se svými mazlíčky věnovali větší pozornost hygienickým opatřením. Jsou totiž víc vystaveni viru v důsledku nehygienického chování a zvyků psů. A to nejen na ulici, ale také po návratu domů. Vždy je dobré umýt si ruce mýdlem poté, co pohladíte své mazlíčky. Zamezíte tak třeba i přenosu virů nebo bakterií jako jsou E. coli a salmonela.

V průběhu pandemie a při absenci účinné léčby nebo vakcíny jsou preventivní hygienická opatření jedinou záchranou. Měla by být aplikována také na psy, kteří podle naší studie přímo nebo nepřímo zvyšují riziko nákazy virem,“ dodává Cristina Sanchez Gonzalez.

Zdroj: ugr.es

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu