Close search

Sociální distancování v přírodě: Když onemocní netopýr, sníží počet kontaktů s ostatními, aby je neohrozil

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Podle nové studie se nemocní netopýři sami izolují, co zpomaluje rychlost šíření potíží.

V laboratorních podmínkách trávila nemocná zvířata méně času v blízkosti ostatních a omezila styky se zbytkem skupiny. Vědci se proto vybrali do přírody zjistit, jestli to je běžné chování.

Lov na Belize

Tým pod vedením Simona Rippergera z Ohio State University chytil 31 dospělých samic netopýrů druhu upír obecný z dutého stromu v Lamanai na Belize. Šestnácti z nich vstříkli lipopolysacharid, který vyvolává silnou imunitní reakci organismu. Zbytku podali neškodnou injekci se solným roztokem. Všech 31 netopýrů dostalo senzory pohybu a pak je vědci pustili zpět do jejich stromu.

Senzory nám poskytly úžasný pohled na to, jak se sociální chování netopýrů měnilo z hodiny na hodinu a dokonce z minuty na minutu. A to jak během dne, tak v noci, i když jsou ukryti ve tmě dutého stromu," pochvaluje si Simon Ripperger, který publikoval výsledky pozorování v periodiku Behavioral Ecology. Studie se jmenuje Sledování účinků nemoci na sociální styky prostřednictvím nepřetržitého snímání divokých upírů obecných.

Netopýři pod drobnohledem

Pozorování sociálních kontaktů mezi 16 nemocnými a 15 kontrolními netopýry ukázalo zajímavé změny. Nemocná zvířata trávila méně času v blízkosti ostatních a setkávala se s menším počtem členů skupiny. Změny v sociálním chování, jako je tato, mohou změnit šíření patogenu v populaci a výrazně snížit rychlost přenosu, když se zdraví jedinci vyhýbají nemocným.

V průběhu šesti hodin od podání injekce se nemocný netopýr v průměru setkal s o čtyřmi netopýry méně, než ti, kterým byl podán fyziologický roztok. Kontrolní netopýr měl také 49 % šanci na styk s každým kontrolním netopýrem, ale jen 35 % šanci na setkání s nemocným.

Zdroje: telegraph.co.uk, independent.co.uk, academic.oup.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu