Close search

Sériová vražedkyně Delphine LaLaurie: Být jejím otrokem bylo peklo

Zdroj:

Jméno Marie Delphine LaLaurie představuje temnou skvrnu na dějinách amerického města New Orleans. Tato bohatá louisianská panička brutálně mučila a vraždila vlastní otroky. Lidé ji přitom respektovali coby vysoce postavenou prominentku známou lidumilností v sociální oblasti.

Marie Delphine LaLaurie (asi 1775 – asi 1842) byla též známá jako Madame LaLaurie. Narodila se jako Marie Delphine MacCarthy (otec byl Ir) do rodiny se šesti dětmi v New Orleans. Delphine byla v tehdejším slova smyslu celebritou, která se celkem třikrát vdala. O postavení její rodiny svědčí také fakt, že její bratranec Augustin de Macarty pět let úřadoval jako primátor města. Sama se v kulatý rok 1800 provdala za španělského velvyslance Dona Ramona de Lopeze, který sice brzy zemřel, nicméně předtím se jim narodila první dcera Borquita.

O osm let později se vdala za dalšího představitele společenské smetánky, poslance Jeana Blanqueho, s nímž měla svoji druhou dceru Paulinu a který zemřel po osmi letech manželství. Téměř přesně 25 let po první svatbě se po dalším ovdovění (těžko říci, jestli z přirozených příčin, nicméně opak dokázán nebyl) vdávala potřetí. Tentokráte si vzala výrazně mladšího fyzika Leonarda Louise Nicolase LaLaurieho. Novomanželé i s Delphininými dcerami z předchozích sňatků se pak přestěhovali do „domu hrůzy“ na 1140 Royal Street, ke kterému roku 1832 zbudovali další tři přístavky - budoucí dějiště všech tyranií.

A pak přišel 10. duben roku 1834, kdy rodinné sídlo zachvátil požár. Začal v kuchyni, kde hasiči a policisté našli kuchaře a stařenu připoutané kotníky ke sporáku. Žena chtěla ohněm spáchat sebevraždu ze strachu, že bude potrestána a madam ji vezme „do nejvyšší místnosti“, odkud se nikdo nikdy nevrátil. Během hašení pak objevili další svázané otroky se známkami dlouhodobého mučení – pověšení za krk s rozřezanými končetinami apod.

Dožila v klidu ve Francii

Již před požárem se šířily zvěsti, že Madam LaLaurie se chová k otrokům krutě. Jeden svědek dokonce vypověděl, že viděl dvanáctiletou otrokyni Leah, která raději spáchala sebevraždu skokem ze střechy domu, než aby dále snášela mučení (když prý svou paní při česání vlasů lehce zatahala, ta popadla bič a mlátila ji hlava nehlava). Stále však chyběly důkazy. Madam LaLaurie navíc na veřejnosti vystupovala velmi obratně a vůči otrokům velkoryse, když dokonce dvěma z nich dala svobodu. Měšťané ji tedy považovali za lidumilku.

Když ale hasiči během požáru objevili mučené otroky, zvedla se proti Delphine vlna nevole a obyvatelé města její dům obklíčili. Proto ještě téhož roku odjela i s rodinou do Paříže, kde si navzdory svým činům užívala poklidný důchod...

Neworleanský dům byl za hříchy v něm spáchané místními spálen. Delphine svými rejdy také podráždila fantazii tvůrců americké hororové série American Horror Story, kdy byla potrestána za mučení otroků čarodějnicí k věčnému utrpení a zaživa pohřbena pod zemí, kde strávila více než sto let.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA MADAM LALAURIE, KTERÁ PROSLULA TYRANIÍ VŮČI OTROKŮM:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu