Close search

Sebevědomí mu nechybí: S trochou štěstí pošleme lidi na Mars už v roce 2024, říká Elon Musk. Bude tam dřív než NASA

Wikimedia Commons/NASA/Robert Markowitz, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/NASA/Robert Markowitz, Public domain

První marsovská mise SpaceX s lidskou posádkou by mohla vyrazit už o pouhé čtyři roky. Pokud k tomu opravdu dojde, Elon Musk předběhne NASA asi o dekádu.

Rudá planeta je již dlouho snem technologického miliardáře a kvůli ní podniká už léta spoustu dílčích kroků. S oblibou také opakuje svůj starší citát o tom, že by na Marsu chtěl umřít. „Ale ne v důsledku havárie," dodává s jiskrou v oku.

Na vlně Elona Muska

Druhá polovina roku 2020 je pro Elona Muska velkou jízdou. Nejdřív došlo k rozdělení akcií společnosti Tesla, kdy každý majitel dostal místo jedné pět nových a to vyhnalo jejich cenu na burze do výšin. Krátce před Vánoci se stane součástí prestižního akciového indexu S&P 500, kde jsou ty největší z největších firem obchodovaných na americké burze. Tesla se díky tomu zařadila po bok titánů jako Amazon, Berkshire Hathaway legendárního Warrena Buffetta nebo Coca-Cola Company.

To všechno mělo za následek, že se také stal třetím nejbohatším člověkem planety a předběhl i Bila Gatese. Muskovo jmění má momentálně hodnotu 134,7 miliardy dolarů, co je přibližně 3 000 miliard korun. Druhým je francouzský obchodní gigant Bernard Arnault a na špici se neochvějně drží Jeff Bezos, který má před Elonem náskok zhruba 50 miliard dolarů, tedy asi 1 100 miliard korun.

Pokud ale jde o souboj ve vesmíru, Muskův SpaceX je o poznání viditelnější a patrně i úspěšnější než Bezosova kosmická bokovka Blue Origin. Pokud totiž půjde všechno dobře, již za 4 roky vyšle SpaceX lidskou posádku na Mars. To je něco, o čem zatím mluví opatrně i NASA, která má desítky let zkušeností s létáním do vesmíru. V roce 2024 ale plánuje jen vrátit lidstvo na Měsíc, rudá planeta dojde na řadu o dekádu později.

Hra o Mars

To nejdůležitější na celé záležitosti by se dalo shrnout do krátkého citátu Elona Muska: „pokud budeme mít štěstí". Původní termín na vyslání lidské posádky k Marsu je totiž rok 2026, ale vizionář už teď sebevědomě naznačuje jeho zkrácení o 24 měsíců. A až dva roky poté chce na rudou planetu poslat samostatného průzkumníka, něco jako je rover Perseverance od NASA, který je momentálně na cestě. Dvouleté okno je způsobeno tím, že Země a Mars jsou k sobě nejblíž jednou za 26 měsíců a jindy by cesta trvala déle.

Lidskou posádku dopraví na Mars raketa Starship, na jejímž vývoji se momentálně ve SpaceX tvrdě pracuje a pravidelně se testují nové verze. Ta finální by měla mít 50 metrů a bude moct opakovaně startovat nejen z oběžné dráhy Země, ale i z Marsu nebo Měsíce, které mají mnohem slabší gravitační tah než naše planeta.

Zdroj: space.com 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu