Close search

Rodičovství a sex: Co dělat, když intimní život naruší děti?

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Terapeutka Nan Wise považuje rodičovství za období sexuální hibernace. Co to znamená a lze s tím něco dělat?

Dobrou zprávou je, že i toto období je dočasné, byť to v dané chvíli vůbec nemusí tak působit. Jen je potřeba přizpůsobit se novým podmínkám, které vám pak na oplátku otevřou zcela nové obzory.

Útlum touhy

Stresujících faktorů je dnes víc než kdy jindy a ke klasickým, které doprovází život dospělého člověka s dětmi, se teď přidávají i otázky spojené s pandemií. Ta komplikuje nejen socializaci, ale také pracovní vztahy a vplývá na duševní pohodu. K péči o děti se přidává i distanční vzdělávání, jenž z velké části skončilo na bedrech rodičů.

Pokud by někdo sestavil velkou příručku impulzů, které zaručené naruší touhu, tyto by zabraly velkou část knihy. Nan Wise ale tvrdí, že naštěstí jde jenom o dočasný stav.

Je zcela běžné, že rodiče obecně, a zejména matky, zažívají cosi jako sexuální hibernaci. Jde o období, v jehož průběhu erotické JÁ spí a to poslední, na co pak myslí je sex. Důvodem je fakt, že v průběhu rodičovství dojde k hormonálnímu posunu. Hodnoty vztahových hormonů jako oxytocin a prolaktin se mohou zvýšit, což může mít za následek snížení hladiny pohlavních hormonů, estrogenu a testosteronu. Období péče o potomstvo tak může tlumit libido do té míry, že aktivní sexuální touha ochabne.

Jak nastartovat intimní život?

Nan Wise ve svém sloupku na webu Glamour.com shrnula několik bodů, které by mohly zlepšit intimní život, nebo alespoň pomoct pochopit, co se v životě člověka změní, když se stane rodičem.

V první řadě je nutné přijmout fakt, že nižší úroveň touhy k rodičovství patří. Stejně tak jako komunikace, kterou není radno zanedbávat. Jen se teď bude točit i kolem najednou obtížného tématu - sexu. Je možné, že objevíte různé druhy touhy. Aktivní touha se odehrává tady a teď, má tendenci být silnější u mužů. Existuje ale také responzivní touha, která číhá pod povrchem a lze ji nastartovat pomocí romantického namlouvání nebo fyzické stimulace. Tento typ touhy převládá u žen a v dlouhodobých vztazích. Rodičovství je útokem na touhu, takže pokud ji chcete udržet, je potřeba dobře využít a pochopit tu responzivní.

Nan Wise píše, že orgasmus není to nejdůležitější, erotika může zahrnovat cokoli, co je příjemné oběma a sexuální pole se může rozšířit na všechno, co děláte s partnerem nebo partnerkou a způsobuje vám to potěšení. Jde třeba o dotýkání, ať už končí sexuální aktivitou nebo ne. „Nechte svou mysl objevovat, i když vaše tělo ještě není na palubě," dodává terapeutka.

Zdroj: glamour.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu