Close search

Richard Branson přešlapuje na prahu vesmíru: Na opožděný výlet s Virgin Galactic čeká také Leonardo DiCaprio

Virgin Galactic Zdroj: Virgin Galactic

Raketoplán VSS Unity měl o víkendu překonat hranici vesmíru, jenže kvůli technickým problémům se mu to nepovedlo. Richard Branson musí přidat plyn, kosmický výlet si totiž zaplatilo už téměř 600 lidí.

Nahoře o chvíli možná bude málo místa. Nechystá se tam jenom SpaceX, jejíž první vesmírní turisté by měli vzlétnout ve druhé polovině příštího roku.

Ale také Virgin Galactic sira Richarda Bransona, dobrodruha a miliardáře s vizáží rockové hvězdy.

Lechtání hranice vesmíru

Po vypuštění z mateřské lodi ztratil spojení palubní počítač SpaceShipTwo VSS Unity, který sleduje raketový motor. To spustilo bezpečnostní scénář, jenž zastavil zapalování raketového motoru. Po této události odletěli naši piloti zpět do Spaceport America a přistáli elegantně jako obvykle," napsal na Twitter společnosti Virgin Galactic její šéf Michael Colglazier.

Tato mise měla být třetím zkušebním letem Virgin Space Ship Unity (VSS Unity), pokročilé verze letounu SpaceShipTwo, který by překročil hranici 80 kilometrů, jenž třeba americká armáda považuje za počátek vesmíru. A to i přes fakt, že hranice je oficiálně udávána ve výšce 100 kilometrů, kde už není atmosféra.

V 80 kilometrech atmosféra stále je, byť tenká. Stejně ale jak NASA, tak americké letectvo, dává lidem, kteří pokořili tuto nižší hranici, odznaky za to, že byli ve vesmíru. Jde také o nejnižší nadmořskou výšku, kterou může dosáhnout satelit, a stále se držet na oběžné dráze Země.

Čekání na kosmický výlet

Vesmírný program Virgin Galactic má zpoždění už několik let a letošní pandemie covid-19 ho ještě trošku pozastavila. Nejde sice o tak velký problém, jako když v roce 2014 zemřel při havárii testovací pilot, ale i nedávné posouvání termínu na prosinec a následné technické komplikace už patrně trochu znervózňují budoucí vesmírné turisty.

Richard Branson prodal téměř 600 jízdenek na let k hranici vesmíru v hodnotě 200 000 až 250 000 dolarů (momentálně 4,4 až 5,5 milionu korun) a brzy uvolní nové, které by měly být dražší. Než se nahoru podívají první turisté, Virgin Galactic musí provést další zkušební let VSS Unity se čtyřmi členy posádky. Pak je na řadě sám sedmdesátiletý Branson, a až po něm se dostane na lidi, kteří mu to z velké částí financují. Mezi majiteli letenek jsou také slavná jména jako Leonardo DiCaprio nebo Justin Bieber.

Na vesmírné snažení Virgin Galactic se můžete podívat i do GALERIE:

Zdroje: cnn.com, spacelegalissues.com, virgingalactic.com

Nejčtenější články