Close search

Raquel Welch slaví 80. narozeniny: Hollywoodská ikona celý život touží po svobodě

Showpix.cz Zdroj: Showpix.cz

Raquel Welch vděčí své kráse a postavení sex symbolu za celou kariéru. Důsledně ale trvala na tom, že se nikdy nesvlékne úplně.

V jednom ze svých prvních filmů, bizarním dobrodružství s názvem Milion let před Kristem (1966), sice žije v dávnověku, ale má dokonalou pleť, upravené vlasy a stojí pevně jako skála.

Jako kdyby neustále pózovala před objektivem fotografa. A to ji svým způsobem poznačilo na celý život.

Muži přicházejí a odcházejí

Byla čtyřikrát vdaná, ale nepovažuje to za problém, protože jí vyhovuje vést život, jaký si sama nastavila. „Mám ráda to, co dělám, baví mě být sama sebou. Velmi dobře se tím živím a jsem šťastná. Nemusím mít muže,“ řekla před pěti lety v šou Pierse Morgana.

Dodává, že mužům na začátku vztahu vyhovuje její přitažlivost, ale když si pak zajdou třeba na večeři a všechna pozornost se soustředí na ni, už se jim to nelíbí. Přesto si ponechala příjmení po prvém z manželů, byť vztah s Jackem Welchem trval jen krátce na přelomu 50. a 60. let.

Na otázku, jestli by se vdala popáté, odpovídá, že si není jistá. Není v tom prý moc dobrá. Ale, i když jí v té době bylo 75 let, přiznala, že pořád randí. Touha po nikým neomezované svobodě patrně pramení z mladosti. Její matka Angela byla hezká a upravená dáma, která se ale podřizovala hlavě rodiny. Po jedné ošklivé domácí scéně si Raquel uvědomila, že sama tohle nechce nikdy zažít.

O nahotě

Byť se proslavila díky již zmiňovanému bikinovému snímku Milion let před Kristem, a v následujících dekádách vystavovala své tělo na obdiv i nadále, měla jednu hranici, kterou nikdy nepřekročila - úplná nahota. A odmítla proto velkorysý šek od Playboye.

Jsem dcera svého otce a to není způsob, jakým bych se měla chovat. Neuděláte to, pokud jste určitým druhem ženy. A to je druh ženy, v jakou jsem byla vychována." vysvětluje, proč odmítala nabídky svléknout se úplně. Otce současně nenáviděla i uznávala, ale některé zásady, které kdysi mladé dívce vštěpil, v ní zůstaly napořád.

Koncem 70. let konečně kývla na spolupráci s Hughem Heffnerem a nechala se pro Playboy vyfotit, ale na obálce byla v červených jednodílných plavkách. Uvnitř je pak vyměnila za jiný model, a i když horní díl sundala, prsa si zakrývá rukou.

Heffnerovi se výsledek nelíbil. Zavolal si Raquel do Playboy Mansion a přivítal ji ve svém obvyklém županu. Ona pro jistotu dorazila s právníkem. „Zeptala jsem se: ‚V čem je problém, Hughu?' a on řekl: ‚No, nejsou tu prsa ani zadek.'" vzpomíná herečka. Když namítla, že se takhle domluvili, on sice souhlasil, ale postěžoval si, že je to nuda.

Jiná Raquel Welch

V roce 1985 došlo v rozhovoru s novinářkou Barbarou Walters na hereččinu pověst. Prý je s ní složitá spolupráce. Raquel přiznává, že za jistých okolností tomu tak je. A dodává, že nikdy nemůžete vyjít vstříc všem.

Ostatně, celý život bojovala s tím, jaký má mediální obraz, a jaká je ve skutečnosti. Jako sexuální idol 60. a 70. let byla už na začátku kariéry dvojnásobná matka, co se důsledně tajilo, aby její pověst neutrpěla šrámy. „Skutečnost, že jsem se stala sex symbolem, je pravděpodobně to nejkrásnější, nejvíc fascinující a nejšťastnější nedorozumění," komentovala to později.

Spoléhat se v jejím případě jenom na vzhled by totiž byla škoda. Má za sebou také důležité a nadčasové filmy. Jako jedna z mála hereček historie si zahrála hlavní roli ve westernu. V snímku Hannie Caulder (1971) jde o příběh msty, která později inspirovala Quentina Tarantina k projektu Kill Bill. A v komedii Myra Breckinridgeová (1970) se vtělila do postavy muže, který se nechal přeoperovat na ženu. Jistě, aby se diváci nenudili, pořád se tam převléká, ale téma sexuální identity a věci s tím související jsou dnes ještě aktuálnější.

Na nejslavnější filmy Raquel Welch se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: dailymail.co.uk, wikipedia.org, haphazardstuff.com, abcnews.go.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu