Close search

Průkopníkem nahoty ve filmu byl Čech z Holešovic. Osud bouřliváka Gustava Machatého

Národní filmový archiv Zdroj: Národní filmový archiv

Byl talentovaným režisérem. Filmu se začal věnovat již v útlém mládí na konci první světové války. Měl talent, se kterým se uplatnil i v zahraničí. Přesto mu největší úspěchy přinesla erotika. Výročí úmrtí Gustava Machatého, bouřliváka kinematografie.

Gustav Machatý (9. květen 1901 – 14. prosinec 1963) byl, dá se říci, kontroverzní postava. Rád cestoval. Byl kosmopolitní. A na svou dobu ve filmové tvorbě velmi progresivní. Pro své tvůrčí vyjádření se nebál použít nahotu, díky níž již tehdy bořil filmová tabu. Od jeho úmrtí uplynulo právě 56 let.

Podnikavý rekvizitář

Gustav Machatý se narodil 9. května 1901 v pražských Holešovicích, tedy ještě za doby Rakouska–Uherska, do rodiny obchodního cestujícího Ottokara Machatého a jeho ženy Johany jako jejich jediné dítě.

Filmu se Gustav začal věnovat již na konci první světové války. Kvůli kariéře se vzdal studií. Začínal jako filmový rekvizitář. Již roku 1918 si však založil vlastní filmovou společnost. Zde působil na mnoha rozličných pozicích. Pracoval jako producent, scénárista, režisér, ale například i jako herec nebo střihač.

V letech 1920 až 1924 se dokonce vydal na zkušenou až do Spojených států amerických. Šlo o studijní pobyt, kde se učil od místních filmařů.

Jako první prolomil tabu

V roce 1926, když se vrátil zpět do vlasti, Machatý debutoval němým filmem Kreuzerova sonáta. Pojednával o milostném trojúhelníku dvou mužů a jedné ženy, který skončí tragicky. O dva roky později se jeho dalším počinem v oblasti němého filmu stal již legendární Erotikon. Legendární proto, že se jako úplně první v českých filmových dějinách zaměřil prvotně na erotiku a lidský sexuální pud.

První zvukový film natočil Machatý roku 1931 na motivy díla Vítězslava Nezvala, jmenoval se Ze soboty na neděli. Dalšího roku následoval snímek Načeradec král kibiců. Žádný výraznější úspěch však nezaznamenal.

Legendární snímek Extase

Machatého hlavní chvíle ovšem měla teprve přijít. A asi nepřekvapí, že byla opět spojena s erotikou. Film Extase, který tematicky vychází ze staršího snímku Erotikon, se ukázal být obrovským úspěchem.

Na druhém benátském filmovém festivalu doslova ohromil, ale i pobouřil. Na svou dobu byl totiž velice odvážný. Hlavní hrdinka Hedy Kieslerová (později Hedy Lamarr, pozn. red.) v něm totiž vystupovala v některých scénách nahá.

Osobní život

Dá se říci, že Gustav Machatý byl prostě "svůj". Jeho nevyrovnaná povaha se projevovala jak v tvorbě, tak v osobním životě. Dvakrát se oženil. Pokaždé s herečkou. Když v roce 1936 opustil Československo, znamenalo to i konec jeho tvorby zde. Postupně žil například v USA, Itálii nebo Rakousku, aby po druhé světové válce trvale zakotvil ve Spolkové republice Německo. Zde se živil jako učitel na filmové škole.

V cizině se také věnoval natáčení. Jedním z větších úspěchů byl snímek Žárlivost z roku 1945. Průkopník dějin českého, ale i světového filmu zemřel ve věku 62 let v Mnichově.

NA PRŮKOPNÍKA EROTIKY VE FILMU A JEHO TEHDY SKANDÁLNÍ FILMY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje:

Kniha Gustav Machatý: Touha dělat film. Osobnost režiséra na pozadí dějin kinematografie autora Jiřího Horníčka

Wikipedia.cz, Gustav Machatý

Imdb.com, Gustav Machaty

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu