Close search

Prošvihli jste Národní potravinovou sbírku? Nevadí, nyní můžete darovat přebytečné stravenky.

Zdroj:

Nepodařilo se vám zavčas vyčerpat bloček stravenek nebo jiných poukázek určených na volnočasové aktivity? Tak jste právě našli to nejjednodušší řešení, jak se dodatečně zapojit do pravidelné Národní sbírky potravin! Ta sice proběhla již v listopadu, ale v „posbírkovém“ období aktivity organizátorů a jejich partnerů nezmírají, pracovní nasazení je v této době možná ještě horečnější. Díky tomu máte až do konce února příležitost zapojit se do každoroční sbírky poukázek. Jaký je její smysl?

Do Národní sbírky potravin je možné se zapojit během roku dvakrát – tradičně na podzim a nověji i během jara. Organizátorům charitativní sbírky se během let podařilo vytvořit rozsáhlou a funkční síť participujících subjektů, a to jak na straně výrobců a prodejců, tak mezi charitativními organizacemi. Patří mezi ně například Charita, Armáda spásy, Naděje, Klokánky, Domovy na půl cesty, azylové domy nebo dětské domovy. V organizátory určených dnech zákazníci supermarketů přikupují sortiment, který je pořizován právě s cílem pomoci bližnímu svému. Na podzim 2019 putovalo směrem k potřebným více než 380 tun potravinových a drogistických produktů.

Potravinová banka také již druhým rokem spolupracuje se společností Edenred. Do jejího portfolia spadají nejrozšířenější stravovací poukázky v tuzemsku, Ticket Restaurant. Pokud víte, že jste všechny stravenky nestihly vyčerpat, můžete je darovat. Potravinové banky je využijí k nákupu potravin i drogerie pro lidi v nouzi. „Jako vydavatelé stravenek se snažíme co nejvíce přispět k zdravému a vyváženému stravování zaměstnanců a prospěšný projekt s Potravinovou bankou na tuto naši činnost plynule navazuje,“ vysvětluje Daniela Pedret, manažerka komunikace společnosti Edenred, důvody, proč se tuzemská jednička na poli firemních benefitů rozhodla do projektu zapojit.

Edenred ve spolupráci s Potravinovou bankou tak daly vzniknout jedinečnému projektu – speciální sbírce poukázek. Zapojit se přitom může úplně každý, navíc velice jednoduchým způsobem. Stačí zaslat jakoukoliv poukázku Edenred ve prospěch Potravinové banky Prahy a Středočeského kraje na adresu PO BOX 735, 111 21 Praha 1. Poukázky lze také vhodit do označených kasiček na pobočkách společnosti Edenred. Darovat můžete i poukázky, které vám zbyly z předchozího období. Sbírka trvá do 29. února 2020.

O tom, že tuto možnost využije řada lidí, svědčí slova Věry Doušové, ředitelky Potravinové banky Prahy a Středočeského kraje: „Loni jsme od společnosti Edenred dostali 442 624 Kč, které nám nesmírně pomohly v překlenutí jarního období, kdy nám v bance chyběly finanční prostředky na nákup trvanlivých potravin, jež každoročně získáváme z celonárodní sbírky potravin, která se koná v adventním období a je podporována širokou veřejností. Nesmírně si vážíme tohoto příspěvku a jsme vděčni za pokračování sbírky i letos.“

Jak s těmito prostředky dále zaměstnanci potravinových bank nakládají? „Částku, kterou vybereme od našich klientů a partnerů, použije Potravinová banka například na nákup sýrů, másla, masných a uzenářských výrobků, trvanlivých potravin, dětských přesnídávek či dětských plen,“ doplňuje Daniela Pedret.

Samotní potravinářští producenti a distributoři navíc pomáhají i „zákulisně“. Každý den se v regálech nákupních center neobjeví značné kvantum produktů, které mají třeba poškozený obal, špatné označení nebo blížící se datum trvanlivosti. Tyto produkty jsou navzdory kosmetickým vadám na kráse ze spotřebitelského hlediska naprosto v pořádku a jejich likvidace by se mohla jevit jako zbytečné plýtvání. To, co tyto produkty činí nezpůsobilými ke komerčnímu prodeji, z nich naopak dělá ideální sortiment pro ty, kteří si jejich nákup nemohou dovolit. Díky činnosti Potravinové banky je ročně darováno přes 2000 tun potravin do 160 organizací. „Distribucí vyřazených potravin pravidelně pomáháme zajistit stravu pro více než 25 tisíc lidí v Česku,“ shrnuje Věra Doušová.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu