Close search

Přichází Stranger Things, seriálový hit léta: Natáčelo se v hororovém opuštěném blázinci

Netflix Zdroj: Netflix

Popkulturní trháky osmdesátých let slaví v poslední době obrovský návrat. Moderní televizní a filmové hity vzdávají osmdesátkám hold a sklízejí nadšené reakce starších i mladších diváků. Mezi projekty, které chytře propojují historii se současností, patří například seriál Stranger Things, jehož třetí série vychází už za pár dní.

Seriál je směsicí hororu, sci-fi a thrilleru. Chytře kombinuje reference na slavná díla minulého století tak, že si každý divák snadno najde oblíbenou pasáž. Podívaná zároveň zaujme i diváka, který o Pánovi prstenů, Hvězdných válkách či slavných Kingových dílech v životě neslyšel, protože příběhová linka je sama o sobě dostatečně bohatá.

První řada Stranger Things byla vydána v červenci 2016. Děj se odehrával v 80. letech 20. století. Čtyři malí kluci (Mike, Lucas, Dustin a Will) nejsou ve škole zrovna oblíbení. Když se Will ztratí, celé městečko to ovlivní. Willovi tři kamarádi společně s dívkou Eleven se schopností telekineze a telepatie se ho vydávají hledat. Zjištění je děsivé - prsty ve zmizení má nestvůra z jiné dimenze.

První řada se bezprostředně po odvysílání zařadila mezi divácky nejoblíbenější seriály. V říjnu 2017 proto následovala druhá řada a nynější třetí, toužebně vyhlížená fanoušky, má premiéru už 4. července 2019.

Ověřené natáčecí lokace

Děj seriálu se opět odehrává ve fiktivním městečku Hawkins v americkém státě Indiana. Natáčení však probíhalo v Georgii. Budova bývalé psychiatrické léčebny v Atlantě posloužila jako prostory Hawkins National Laboratory, kde se v seriálu odehrávají pokusy na dětech. Lom v blízkosti již zmiňované Atlanty, který je oblíbeným rekreačním i natáčecím místem, můžeme vidět nejen ve Stranger Things, ale například také v seriálech Upíří deníky a Živí mrtví. 

Risk v podobě dětských herců

V obsazení můžeme vidět několik slavných jmen, například Winonu Ryder či Seana Astina. Jsou to herci, kteří jsou spjati s určitými kulturními reáliemi, na které je ve filmu odkazováno. Sean Astin ztvárnil jednu z hlavních rolí – Samvěda Křepelku - v trilogii Pán prstenů, a Beetlejuice či Vetřelce Winony Ryder snad není potřeba připomínat.

Hlavních rolí se ale ujali mimořádně talentovaní dětští herci. Při jejich výběru asistoval samotný Stephen King a po obsazení Millie Bobby Brown do role dívky s nadpřirozenými schopnostmi napsal na Twitter v překladu: "Přijde to jen mně, nebo jsou dnes dětští herci mnohem lepší než kdysi?".

POKUD STÁLE VÁHÁTE, JESTLI SI STRANGER THINGS OD NETFLIXU PUSTIT, PODÍVEJTE SE DO NAŠÍ GALERIE! 

Nejčtenější články