Close search

Přežila Titanic i dům plný dětí: Kate Winslet oslavuje 45. narozeniny

Film Art Media Zdroj: Film Art Media

Kate Winslet se vdávala třikrát a má tři děti s různými partnery, ale svou rodinu rozhodně nepovažuje za nekonvenční a upřednostňuje ji před filmovou kariérou.

Chybělo málo a mohli jsme ji vidět v hlavní roli dramatu Milada (2017) o osudech české političky Milady Horákové, která byla v roce 1950 popravena po vykonstruovaném procesu.

Jenže Kate Winslet není jen tak jednoduché obsadit. Posledních dvacet let hraje prakticky jen tehdy, když si najde volnou skulinku v rodinném diáři.

Život po Titaniku

Historicky první film, jehož tržby v kinech přesáhly miliardu dolarů, zisk jedenácti Oscarů, jeden z nejúspěšnějších soundtracků všech dob a také mladičký Leonardo DiCaprio, jehož sláva stoupala do hvězdných výšin. Titanic (1997) představuje i pro Kate Winslett přelomový snímek, který pobláznil svět a najednou ji chtěl mít před kamerou každý. Jenže, stejně jako Leonardo, ani ona neztratila hlavu, nezbláznila se a nenechala se uvrtat v jedné herecké poloze.

Pracovala s výrazně autorskými tvůrci jako Jane Campion (Jako dým), Philip Kaufman (Quills – Perem markýze de Sade) nebo Alan Parker (Život Davida Galea). Je až s podivem, že náhlý nával slávy oba mladí herci ustáli, není to pravidlem. Někdo úspěch rozmělní v řadě generických snímků podle jedné šablony, jiný to nezvládne a raději se stáhne ze světel reflektorů, nebo ho to převálcuje a skončí špatně.

Ne tak Kate a Leonardo. Když si spolupráci zopakovali po jedenácti letech v rodinném dramatu Nouzový východ (2008), byli to vyzrálí herci, pro které je Titanic jen jeden z mnoha filmů, ne jediný. Dodnes jsou blízcí přátelé a Leonardo dokonce doprovázel Kate k oltáři, když se vdávala potřetí.

Poznat, co je opravdu důležité

Kate Winslet se narodila 5. října 1975 do rodiny s hereckými ambicemi. Její staří rodiče byli herci, otec také, ale moc mu to nešlo, a tak si přivydělával manuální prací. Rodina byla odkázaná na charitu a jídlo poskytované zdarma, ale Kate nikdy neměla pocit, že by se o ně rodiče nedovedli postarat. A byť z domova viděly, jak je složité se tím uživit, ona i její dvě sestry Anna a Beth se také vydaly na hereckou dráhu.

V její filmografii lze vidět pravidelné vlny. Když rodí, zatím má tři děti (Mia, Joe a Bear), nebo cítí, že by chtěla trávit více času s rodinou, vezme si klidně na rok pauzu. Jindy pak naseká třeba čtyři filmy do roka. Sama přiznává, že se snaží trávit co nejvíc času s rodinou a pokud to jde, naplánuje si natáčení na dobu, kdy mají děti prázdniny, aby je mohla mít u sebe.

Stejně tak je pro Kate důležitá příprava. Odmítla třeba nabídku od režiséra Wese Andersona, na jehož dveře klepe celý Hollywood, a neuvidíme ji v snímku Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun (2021). Měla totiž pocit, že se potřebuje pořádně připravit na drama Amonit (2020), v němž si zahrála slavnou paleontoložku Mary Anning, která má víc než romantický vztah s mladou dívkou. Kate si pronajala malou chatku v Dorsetu, kde žila nějakou dobu sama, aby se lépe dostala do role.

Na unikátní fotografie Kate Winslet ze zákulisí natáčení slavných filmů se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu