Close search

Pozitivní vliv koronaviru? Podle vědců podporuje kreativitu

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Vidíme to každý den prakticky v přímém přenosu. Stovky lékařů si v první linii boje s pandemií musí poradit i bez potřebného vybavení. A zbytek populace nezaostává.

Český národ se spojil a hromadně doma šije roušky, pomáhá starším sousedům a je dobře vidět, jak si lidi umí poradit, pokud to situace vyžaduje. A vůbec není na škodu, že pracujeme s limitovanými prostředky. Právě naopak.

Umění přizpůsobit se světu v pohybu patří mezi nejcennější schopnosti a podle odborníků tomu tak bude i v budoucnosti. Proto se uvažuje třeba nad tím, že na školách místo memorování faktů bude mít větší prostor právě adaptace. Na nové prostředí, situace, měnící se pracovní trh...

Jste doma? Tvořte!

Sociální sítě jsou plné příspěvků lidí, kteří s rodinou v obýváku nazpívají muzikál, osadí strohý panelákový balkon rostlinami, pustí se do skládání lega s dětmi nebo si od nich půjčí výtvarné potřeby a nechají volně plynout fantazii.

Pandemie uvěznila ve svých domovech spoustu lidí, kteří teď mají prostor trávit spolu víc času a je důležité, aby ho trávili kvalitně. A vedle toho, že jste konečně naplno se svými blízkými a máte čas i sami na sebe, je neméně důležitou kategorií také uvolnění kreativity.

Je důležité si nejprve uvědomit, že tuto výhodu nemají všichni. Stateční pracovníci v první linii - od lékařů až po lidi v dodavatelském řetězci - mají volného času méně. Lidé, jejichž pracovní místa jsou ohrožena (nebo ztracena), se zaměřují na bezprostřednější potřeby," upozorňuje na webu Psychologytoday.com James C. Kaufman, Ph.D., výzkumník v oboru kreativity a docent psychologie na Kalifornské státní univerzitě v San Bernardinu.

Ale mnozí z těch, kteří pracují z domova, bez nutnosti dojíždění nebo osobních setkání, mají víc času ve svých rukou.

Vezměte kreativitu pevně do rukou

Podle Kaufmana je kreativita vyšší úrovně, kterou vidíme v dobách karantény, naprosto nezbytná. Všímá si, že herci, zpěváci a komici používají své dary k aranžování domácích představení, která zvedají náladu lidí. Někteří úspěšní vynálezci a podnikatelé online radí, jak vyrobit masky nebo ventilátory s pomocí menšího množství zdrojů.

Nenechte však existenci možných superhvězd potlačit vaši vlastní kreativitu. Nemusíte pracovat na vyléčení nebo pobavit miliony, aby vaše nápady měly hodnotu pro vás, vaše přátele nebo větší komunitu. Kreativní aktivity vám mohou pomoci snížit stres, zvládnout trauma a zlepšit náladu - to vše je v současné době obzvláště užitečné," dodává Kaufman.

Co všechno můžete udělat se svou fantazií? Podívejte se do GALERIE:

Zdroj: psychologytoday.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu