Close search

Oregon rázně potírá depresi: Jako první stát na světě legalizoval terapeutické užívání psilocybinu

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Léčba psilocybinem má pozitivní účinky na většinu pacientů. A k tomu v ní absentují vedlejší efekty běžných antidepresiv, jako je přírůstek hmotnosti nebo ztráta libida.

Oregon je nejen první americký stát, který legalizoval psilocybin, psychoaktivní sloučeninu z magických hub, ale také vůbec první na stát světě, který připravil plány pro jeho terapeutické užívání.

Bič na depresi

K tomu došlo ještě v listopadu a krátce poté zveřejnili vědci z prestižní soukromé Johns Hopkins University výsledky kontrolované studie léčby deprese syntetickým psilocybinem. Podle jejich údajů 71 % pacientů zaznamenalo klinicky významnou odpověď, respektive zlepšení, které trvalo nejméně čtyři týdny po léčbě. A u 54 % došlo k takzvané celkové remisi, tedy návratu pacienta k původnímu fungování před vypuknutím onemocnění.

Jde jen o jednu výjimku, legalizace platí ve státě Oregon, na federální úrovni zatím ne. Ale pozitivní výsledky studie možná časem přesvědčí další zákonodárce k využití látky pro terapii v oblasti duševního zdraví.

Naším cílem bylo přesunout psilocybin z lékařského rámce, abychom ho mohli poskytnout každému, komu by mohl prospět,“ říká terapeut Tom Eckert, spoluautor návrhu o terapii, který prošel v listopadových volbách s více než 1,2 miliony hlasů, když pro něj zvedlo ruku 55,7 % oregonských voličů. Volby ve Spojených státech amerických totiž nebyly jenom o nové hlavě země, ale současně se na nižších úrovních rozhodovalo i o mnoha dalších otázkách. Terapeutické využití psilocybinu bylo jednou z nich.

Čekání na psilocybin

Oregon není prvním místem v USA, kde došlo k uvolnění omezení psilocybinu - města Oakland, Denver a Washington už v posledních letech odhlasovala jeho dekriminalizaci. Je ale prvním státem, který nabízí rámec pro legální terapeutické použití. „To se velmi liší od dekriminalizace, která usiluje pouze o snížení trestů za držení. Chceme tuto terapii vyvést z podzemí a dostat ji do bezpečného terapeutického prostředí," poznamenává Eckert.

S tím ale také jdou ruku v ruce přísné regulace. Pouze pěstitelé a výrobci s povolením budou moci pěstovat houby, extrahovat z nich psilocybin nebo synteticky ho vyrábět a poskytovat terapii. V porovnání s konopím, které se pro rekreační užití prodává třeba v Kalifornii, nic takového psilocybin nečeká. První oregonská centra pro léčbu psilocybinem se otevřou nejdřív v roce 2023, protože teď je na řade dvouletý proces konzultací se zákonodárci a dalšími zainteresovanými stranami.

Zdroj: scientificamerican.com

Nejčtenější články