Close search

Nikotin bez tabáku? Severská tradice v moderním pojetí už i v Česku

Zdroj:

V posledních letech můžeme sledovat revoluční proměnu v trendech, které udávají směřování tabákového průmyslu. Trh začínají zaplavovat alternativy k užívání klasických cigaret. Díky těm se nadnárodní korporace jako je British American Tobacco nebo Philip Morris chtějí vyrovnat s řadou nežádoucích efektů, které ovlivňují každodenní život kuřáků. Přední hráči na trhu s tabákem tyto tendence samozřejmě reflektují a na pultech obchodů tak stranou čím dál více oblíbeného nahřívaného tabáku získávají pozornost i produkty, které můžeme klasifikovat jako bezdýmné. Mezi ty patří i LYFT, unikátní kombinace severské tradice a inovativního přístupu.

LYFT se nejvíce podobá tradičnímu snusu. S jedním velkým ale, které má pak za následek vůbec jeho způsobilost být distribuován koncovým zákazníkům nejen v tuzemsku, ale i v jednotlivých členských státech Evropské unie. Takzvaná tabáková směrnice totiž stanovuje pro snus celkem striktní pravidla, mezi kterými dominuje především zákaz prodeje ve většině členských zemí. Některé skandinávské země mají z tohoto zákazu výjimku, kterou si vymínily s přihlédnutím k dlouhodobé tradici užívání těchto tabákových alternativ. Jedná se především o Švédsko a Dánsko. Z těchto zemí snus pochází.

Tradici výroby a užívání snusu ve Švédsku můžeme sledovat až do první poloviny 17. století. V 18. století se začaly objevovat první manufaktury, které se vyloženě specializovaly na výrobu tohoto bezdýmného artiklu. Nejstarší dodnes fungující firma podobného zaměření se jmenuje Ettan.

LYFT se ale od klasického snusu liší v tom, že neobsahuje tabák. Jde o nikotinové sáčky, které jsou vyrobeny z vysoce kvalitních surovin, kromě nikotinu obsahují vodu, eukalyptus, celulózová vlákna z borovice a aromatické látky či sladidla.

Bezdýmné tabákové výrobky se poměrně rychle uchytily především u konzumentů, kteří trpí nedostatkem času si dopřát klasickou cigaretu. Což je problém, který efektivně neřeší ani zařízení na zahřívání tabáku jako je například glo. Konkrétně u LYFT, který na český trh přivedla společnost British American Tobacco, aplikujete vlhčený sáček do úst (pod horní ret), sliznice pak dokážou vstřebat obsah nikotinu v každém sáčku. Tím se dostavuje stimulační efekt, bez dýmu a zápachu. Uživatel tak může pohodlně a diskrétně užívat nikotin na cestách či v práci, aniž by obtěžoval okolí.

Na kolik se tento u nás netradiční způsob užívání nikotinu ujme, se ještě ukáže. Jisté je, že přináší další potenciálně méně škodlivou alternativu pro ty, kteří se nechtějí nikotinového požitku vzdát.

 

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu