Close search

Nevíte si rady za volantem? Máme pět tipů, které zlepší vaše řidičské dovednosti

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Nezáleží na tom, jestli jste zkušený řidič, nebo teprve začátečník. Vždy je důležité zdokonalovat své řidičské dovednosti třeba i prostřednictvím opakovacích testů. Máme pro vás několik tipů, jak se za volantem neustále zdokonalovat.

Zvažte nabídku kurzů

Kurzy řízení vám ušetří spoustu peněz při pojištění vozidla. Tyto kurzy mohou také působit jako udržovací kurzy, zvláště pokud nejezdíte již několik let. Možná jste zapomněli, jak odhadnout vzdálenost mezi vámi a dalším vozidlem na základě vaší rychlosti. Zvažte proto, zda by vám nepomohlo na kvalitním kurzu si zopakovat pravidla a postupy bezpečného řízení.

Držte volant ve správné poloze

Pokud jste nepostoupili v opakovacím kurzu, pak je zde šance, že stále držíte volant v nesprávné poloze. Nejdříve v autoškolách studenty učili držet volant v pozicích na 10 a 2 hodiny. Od té doby se pravidla pozměnila a správné pozice jsou nyní na 8 a 4 nebo 9 a 3 hodiny. Podle nových pokynů tyto pozice poskytují větší stabilitu a kontrolu při jízdě.

Vždy jezděte odpočatí

Cokoliv, co bude snižovat vaši pohotovost při řízení, je nebezpečné jak pro vás, tak pro cestující ve vozidle. To zahrnuje jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog i jízdu, když jste vzali léky nevhodné pro řízení nebo když jste unavení.

Věděli jste, že jedna ze šesti smrtelných nehod je způsobena unaveným řidičem? Pokud cítíte, že jsou vaše řidičské schopnosti ovlivněny nedostatkem kvalitního spánku, raději si sedněte na zadní sedadlo a nechte řídit někoho jiného nebo použijte hromadnou dopravu.

Vyhněte se rozptylování

Textové zprávy při řízení jsou hlavní příčinou nehod. Nedostatek pozornosti při řízení může způsobit i manipulace s mobilním telefonem,  rádiem nebo komunikace s cestujícím. Je také důležité, abyste věděli, kam směřujete. Mnohokrát se lidé dostanou do paniky poté, co si uvědomí, že ztratili směr. To vše může vést k nebezpečnému manévru, který řidič nedokáže zvládnout. Než se vydáte na cestu, ujistěte se, že máte předem naplánovanou trasu.

Chovejte se slušně

Bezohledný řidič může způsobit dopravní zácpu, nehodu a vyvolat agresivitu u ostatních řidičů. Na silnici vždy musíte být trpěliví a opatrní. Spolupracujte s ostatními řidiči, abyste usnadnili dopravní situaci.

Lidská chyba je často hlavním důvodem většiny dopravních nehod. Před usednutím za volant si vždy musíte pamatovat, že na silnici zodpovídáte nejen za svůj vlastní život, ale také za životy ostatních.

Nejčtenější články