Close search

Největší vesmírné propadáky: Na filmy o Marsu skoro nikdo nechodí

Warner Bros. Zdroj: Warner Bros.

Na příbězích z Marsu si vylámali zuby ti nejlepší režiséři, velké hvězdy a sebelepší nápady nezachránily ani největší rozpočty historie.

Rudá planeta je již miliardy let poušť bez života, přesto ale neustále láká vědce a miliardáře, kteří dělají všechno pro to, aby na ní konečně stanula lidská noha.

Ve světě umění už ale není kam spěchat, Mars je osídlen dávno a nejen lidmi. Drobným problémem je, že pokud se nějaký příběh dostane na filmové plátno, s největší pravděpodobností na něj nikdo nepřijde.

Jsou tady. Konečně?

Na rudé planetě si vylámala zuby spousta tvůrců. Slavný Tim Burton a jeho šílená pocta béčkovým sci-fi s názvem Mars útočí! (1996) disponuje snad nejhvězdnějším obsazením všech dob - Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan, Danny DeVito, Sarah Jessica Parker, Michael J. Fox, Tom Jones...

Přesto se extravagantní film (je na úvodní fotografii k článku), jehož rozpočet byl mezi 70-80 miliony dolarů, dočkal vlažného přijetí a v kinech jen tak tak přelezl stovku. Z toho si polovinu nechají kina a zbytek musí ještě zaplatit reklamní kampaň.

Robert Zemeckis, který má za sebou třeba kultovní trilogii Návrat do budoucnosti, jednu dobu koketoval se světem animovaného filmu, respektive motion capture způsobem natáčení, kdy se nasnímají herci a převedou se v počítačích do animované podoby. Z jeho dílny vzešel nudný animák Máma mezi Marťany (2011) o tom, jak obyvatelé rudé planety kradou pozemské matky, aby vychovávaly jejich potomky. Přestože to vznikalo pod hlavičkou Walt Disney, příběh není univerzálně rodinný, animace nepůsobí chytlavě a došlo na ztrátu desítek milionů dolarů.

Rudá planeta spaluje zelené dolary

Z finanční stránky dopadla nejhůř adaptace klasických příběhu Edgara Rice Borroughse, který vymyslel třeba Tarzana. Spisovatelova série Barsoom vysílá na rudou planetu Johna Cartera, veterána války americké občanské války, který tady díky nízké gravitaci získává nadlidskou sílu a navíc mu místní nedokáží číst myšlenky.

Pulpová látka se v roce 2012 dočkala epické filmové verze s názvem John Carter: Mezi dvěma světy. Jenže byť režíroval Andrew Stanton, který má za sebou pixarovky Hledá se Nemo (2003) a VALL-I (2008), a na scénáři pracoval vynikající americký spisovatel Michael Chabon (Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye), film nekompromisně propadl.

Velkolepé natáčení se spoustou akčních scén a exotických lokací si vyžádalo neskutečných 307 milionů dolarů, co snímek zařadilo mezi nejdražší v historii. Jenže také mezi ty neprodělečnější. Studio Walt Disney muselo odepsat ztrátu 200 milionů a jeho šéf Rich Ross rezignoval.

Brambory na Marsu

Jednou z mála výjimek mezi marsovskými filmy je Marťan (2015) s Mattem Damonem. Adaptace populární a vtipně napsané stejnojmenné knížky Andyho Weira je o astronautovi, který zůstane sám na Marsu a aby přežil, musí zasít, sklidit a vymyslet, jak mít dostatek kyslíku, než se pro něj vrátí záchranná mise.

Je to svěží, režisér Ridley Scott měl opravdu dobrou chvilku, zábavné a nese obrovské poselství o tom, že člověk se nemá nikdy vzdávat. I kdyby měl na Marsu pěstovat brambory, aby přežil. Weir se u psaní knížky snažil co nejvíc držet faktů a tomu zůstali věrní také filmaři.

Marťan, pořízený za střízlivých 108 milionů, si jenom v kinech došel pro 630 milionů dolarů. Byl jednoznačným úspěchem. Ale co je důležitější, ukázal, že pokud se sci-fi udělá chytře a neotřele, může zabodovat také příběh vědce, který si z rudé planety udělá zahrádku.

Na další filmy o Marsu se můžete podívat do GALERIE:

Nejčtenější články