Close search

Nejúspěšnější filmy roku 2020: Tenet pokulhává a Hollywood se musel sklonit před čínskou válečnou podívanou Osm stovek

Warner Bros./Huayi Brothers Film / Beijing Qiyinxiang Media Zdroj: Warner Bros./Huayi Brothers Film / Beijing Qiyinxiang Media

Zatímco loňský rok byl ve znamení miliardových hitů, letos kina kvůli pandemii covid-19 sbírají jenom drobky. A velkolepé hollywoodské tituly jako Tenet prohrávají s čínskými filmy.

Když na jaře prakticky utichl filmový průmysl, nejúspěšnější premiérou roku 2020 na dlouhé měsíce zůstali Mizerové navždy, akční návrat Willa Smithe a Martina Lawrence k jejich slavným policejním rolím.

Jejich nadvládu měl přerušit Tenet britského režiséra Christophera Nolana, který hodlal být TÍM snímkem, jenž přivede diváky po pandemii covid-19 znovu do kin.

Hollywood vs Čína

Teď už je jasné, že Tenet místo plných kin a obřích výdělků bude přepočítávat ztráty. Špionážní sci-fi o cestování časem za 200 milionů dolarů by v jiné konstelaci mělo náběh na miliardové tržby. Jenže ne všechny kinosály fungují, k tomu jsou v platnosti nařízení o sociálním distancování a tudíž na projekce může jen omezený počet lidí, nemluvě už mírně odrazující o povinnosti mít roušku.

Tenet má zatím na kontě něco přes čtvrt miliardy dolarů a protože polovinu z toho spolkne distribuce, je v obřím mínusu, z něhož se jen tak nevymotá. Úspěšnější jsou i již zmiňovaní Mizerové navždy, třetí díl akční série, která v roce 1995 pomohla nastartovat kariéru Willa Smithe. Snímek utržil na začátku roku slušných 424 milionů dolarů, nejvíc z celé trilogie.

V září všechny hollywoodské kousky předběhla čínská válečná podívaná The Eight Hundred (Osm stovek), která zachytává bitvu o Šanghaj. Skutečná historická událost se odehrála v roce 1937 a japonská armáda tehdy po tři měsíce trvajících bojích ovládla město na několik let, i když jim za cenu obrovských ztrát hrdinně čelili čínští vojáci. Pro čínské diváky tak šlo prakticky o povinnost.

Spokojená strana, plná kina

Podle listu Financial Times se na rozpočtu snímku Osm stovek podílely také dvě největší čínské technologické skupiny Tencent a Alibaba. Historická podívaná vyšla na 550 milionů jenů, co je přibližně 81 milionů dolarů. A v produkčním studiu Huayi Brothers Media vzbuzovalo podle slov jeho šéfa Wanga Zhongleia dlouho nervozitu to, jestli film vůbec bude moct jít do kin a zda se po pandemii covid-19 vrátí diváci.

Snímek měl původně mít premiéru již v polovině roku 2019, ale k odložení došlo poté, co cenzoři namítali, že se zaměřuje víc na skupinu vojáků Kuomintangu, tedy Čínské národní strany, než na Rudou armádu komunistické strany. Na zklidnění obav a prokázání loajality vytvořili v Huayi Brothers Media nový výbor komunistické strany. Úsilí se vyplatilo. Film byl čínskými státními médii popisován jako vlastenecký a promítal se také na lokálních výborech komunistické strany po celé zemi. Díky tomu se jeho tržby vyšplhaly na 428 milionů dolarů a patrně to ještě není všechno.

Na nejúspěšnější filmy roku 2020 se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: foxbusiness.com, hollywoodreporter.com, ft.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu