Close search

Nejdražší pták roku 2020: Belgická holubice New Kim míří do Číny

Pipa Pigeon Paradise Zdroj: Pipa Pigeon Paradise

Dvouletá holubice New Kim se na aukci v belgické obci Knesselare stala nejdražším ptákem světa. Anonymního podnikatele z Číny vyšla na desítky milionů.

Nenápadná dvouletá sivá holubice sice stála neuvěřitelné peníze, novému vlastníkovi ale může vydělat o poznání víc.

Miliony z periferie

Chování poštovních holubů kdysi patřilo mezi záliby méně movitých vrstev. Dnes představuje spíše kuriózní sport, který byl odsunutý na okraj zájmu a v některých zemích je možná odsouzen i k postupnému zániku. K tomu ale patrně tak brzo nedojde, protože se ukazuje, že jde o zlatý důl.

Může za to víkendová aukce v malé belgické obci Knesselare, kde se dvouletá belgická holubice New Kim prodala za neuvěřitelných 1,9 milionu dolarů, co je asi 43 milionů korun. Překvapující je v této souvislosti vyvolávací cena - 200 dolarů (4600 korun). Rekordmanka pochází z holubníku 76letého chovatele Gastona Van de Wouwera (na fotografii vpravo), pro kterého to byla příležitost odejít do důchodu. Jeho syn Kurt už nechtěl pokračovat v chovu opeřenců, a tak se do aukce dostal celý chov čítající 445 kusů.

Podle agentury AP patří Belgičané již dlouho mezi nejlepší v oboru, a to jak díky zkušenostem nasbíraným řadou generací, tak kvůli hustotě sítě chovatelů, jenž umožňuje časté organizování závodů. Stát se odborníkem na genetické šlechtění s neustálým mícháním a pářením ptáků může zabrat i desetiletí. Samotní ptáci se pak dožívají až 15 let.

Čína na holubí vlně

Zatímco před deseti lety se nejvyšší ceny holubů pohybovali v zlomcích dnešních rekordů, globalizace a zejména vzestup vrstvy čínských boháčů, která má ráda hazard všeho druhu, vytváří prostor pro neuvěřitelné cifry. A není to jen koníček, závody holubů, kteří se díky svému jedinečnému smyslu pro orientaci vrátí domů i ze vzdálenosti stovek kilometrů, totiž mají odměny pro vítěze v milionech dolarů.

Nový majitel New Kim není známý, ukrývá se za internetovou přezdívkou Super Duper. Prý jde o bohatého podnikatele, který má v holubníku i loňského rekordmana Armanda, jehož koupil za 1,42 milionu dolarů (přibližně 33 milionů korun). Pravděpodobně míří k tomu, že nechá New Kim spářit s Armandem a pokud se mu to povede, bude mít šampiony, kterým není rovno. A možná se jejich potomci stanou novými cenovými šampiony.

Zdroje: pipa.be, ap.org

Nejčtenější články