Close search

Nechte se díky slavné sbírce Muchova díla přenést do nové dimenze

imucha.com Zdroj: imucha.com

Výstava celosvětově nejkomplexnější sbírky díla Alfonse Muchy poutá obrovskou pozornost od prvního dne svého otevření. A není se co divit. S největšími ohlasy se setkávají především rozpohybovaná díla. Ať již jde o vyvedeně rozmluvený a rozhýbaný autoportrét Alfonse Muchy, kouzelné krásky z Muchových mezi lidmi nejoblíbenějších plakátů, na stěně levitující předměty z Muchova vzorníku krásy užitného umění nebo ohromující ozvučené a rozpohybované výjevy monumentální Slovanské epopeje.

Premiéra digitalizované části sbírky nabízí jedinečný zážitek, použité špičkové technologie uvádějí svět secese do zcela nové dimenze. Vernisáž výstavy pojaly i mnohé osobnosti českého showbyznysu jako příležitost k povyražení. Těch je ostatně v současné době i kvůli epidemiologickým opatřením jako šafránu. Na slavnostním zahájení tak nechyběla tak zvučná jména, jako Olga Lounová, Bára Mottlová, Míša Maurerová, modelka Pavlína Němcová a mnozí další. Otevření expozice si nenechal ujít ani premiér Andrej Babiš nebo výrazná tvář posledních měsíců Roman Prymula.

Líbivé umění pro všechny

Číslo návštěvnosti se nemusí zdát natolik překvapivé s ohledem na výstavní úspěch před sedmi lety, kdy se stala Nejnavštěvovanější výstavou výtvarného umění v ČR, nutno ale podotknout, že tehdy se na ní velkou měrou podíleli cizinci. Tentokrát je návštěvnost prozatím v drtivé většině dílem českých milovníků díla Alfonse Muchy,“ připomíná Richard Fuxa, autor výstavy. Ten také dodává, že jej zájem tuzemských návštěvníků velice těší a je rád, že se ukazuje, jak moc je u Čechů Mucha oblíben i po více než sto letech.

Kousek svého Muchy domů

Alfons Mucha nejenom že byl ohromným vlastencem, ale především jeho tvorba je natolik líbivá, že se těžko najde někdo, koho by její zdobnost neupoutala. Výstava je tak příjemným zpestřením volného času skutečně pro každého,“ pokračuje Fuxa a dodává, že pro mnohé návštěvníky je navíc výstava lehkou nostalgií a vzpomínkou na doby, kdy málokterá domácnost našeho dětství nebyla vyzdobena alespoň kalendářem z pera Alfonse Muchy.

Ostatně tak tomu může být i dnes, ovšem v mnohem vyšší kvalitě. V prostorách výstavy najdou návštěvníci také obchod, odkud si mohou odnést kousek svého Muchy domů. Ať již v podobě špičkových reprodukcí originálních plakátů, hedvábných šátků či šál, porcelánu nebo limitované sérii šampaňského Moët & Chandon.

Výstava je otevřena denně od pondělí do neděle od 10 do 19 hodin a vstupenky je možné koupit buď na místě v pokladně Obecního domu nebo prostřednictvím prodejní sítě Ticketmaster. Návštěvu není potřeba předem žádným způsobem rezervovat.

Nejčtenější články