Close search

NASA vybrala společnosti, které vrátí lidstvo na Měsíc. Síly změří i Jeff Bezos a Elon Musk

NASA Zdroj: NASA

NASA zveřejnila informaci, která sice trochu zapadla ve světě postiženém pandemií, ale rozhodně stojí za pozornost. Vybrala totiž společnosti, které dostanou lidstvo tam, kde jsme naposledy byli v prosinci 1972 - na Měsíc.

Donald Trump chvíli válčil s NASA, zdálo se mu, že za peníze, které agentura dostává, neodvádí dostatečný výkon.

Pak ale změnil názor a i když o čtyři roky zkrátil dobu, za kterou měla NASA dostat lidi zpátky na Měsíc, rovněž jeho administrativa loni přidala agentuře 1,9 miliardy dolarů.

Vesmírná trojice

NASA tento týden vybrala společnosti ambiciózních miliardářů, kteří mají dobývání vesmíru mezi prioritami - Blue Origin Jeffa Bezose, SpaceX Elona Muska - a doplnila je společností Dynetics, která pracuje hlavně pro americké bezpečnostní složky.

Mají navrhnout a vyvinout vybavení pro projekt Artemis, jehož cílem je vrátit lidi na Měsíc v roku 2024.

Společnost Blue Origin vyvíjí trojstupňový přistávací modul, integrované přistávací vozidlo, které bude podle NASA spuštěno na raketovém systému New Glenn a ULA Vulcan. SpaceX připravuje kosmickou loď Starship. Tento plně integrovaný přistávací modul bude do vesmíru vynesen nosným systémem Super Heavy. Méně známá společnost Dynetics vyvíjí přistávací systém, který má být jednotnou strukturou pro přistání i vzlet.

Kontrakt v hodnotě 967 milionů dolarů (24,2 miliardy korun) je na deset měsíců. Koncem února příštího roku NASA zváží, který z návrhů je vhodnější a ten pak dostane zelenou.

Žena na palubě 

Donald Trump využil k ohlášení ambiciózního plánu loňské padesáté výročí dobytí Měsíce. Zkrácení termínu o čtyři roky pravděpodobně souvisí s tím, že chtěl, aby se tam lidé vrátili ještě v průběhu jeho potenciálního druhého funkčního období.

Aby to šlo rychleji a víc efektivně, spoléhá se NASA výrazně na firmy miliardářů, kteří berou vesmír vážně, a nyní zapojují do zápolení i desítky subkontraktorů. Je tedy možné, že se termín 2024 povede dodržet.

Je to poprvé od doby Apolla, kdy má NASA přímé financování systému pro přistání lidí, a nyní máme smluvní společnosti, které provádějí práci pro program Artemis," napsal v mimořádně optimistickém prohlášení šéf NASA Jim Bridenstine.

Jde nejen o naději, že lidstvo má na to, aby dobylo vesmír, respektive, že se plánuje s výhledem delším, než je poražení pandemie koronaviru. Ale také o to, že zatím na Měsíci stálo dvanáct lidí a všichni byli muži. Teď by se měla v posádce objevit alespoň jedna žena.

Na návrhy programu Artemis se můžete podívat do GALERIE:

Zdroj: foxbusiness.com, nasa.gov

Nejčtenější články