Close search

Nahota je znamením západní dekadence, hřímal Sergej Michalkov, oblíbený bard Stalina i Putina

Wikimedia Commons/Kremlin.ru, CC BY Zdroj: Wikimedia Commons/Kremlin.ru, CC BY

Sergej Michalkov napsal sovětskou hymnu pro Stalina, kterou pak nahradil oslavou Lenina, a novou verzi připravil i pro Putina. Když ho šokovala nahota herců na Broadway, nenechal si to pro sebe.

Prohnilost západu lze spatřit v mnoha věcech: od účesů přes možnost mít a vyslovit svůj názor až po kulturu, která nepovznáší národ a nešíří pouze ideje strany, ale obnažuje leccos, vedle velkých myšlenek třeba i lidi.

Bard sovětský i ruský

Spisovatel Sergej Vladimírovič Michalkov byl hojně vydáván také u nás. Známé jsou zejména jeho dětské knížky Strýček Štěpán a veselí přátelé, Malým neposluchům nebo Moje štěně. Zajímavý je tím, že ještě jako mladý autor a válečný zpravodaj padl do oka Josifu Stalinovi. Diktátor ho pak pověřil napsáním textu pro novou sovětskou hymnu, která měla povzbudit vojáky Rudé armády uprostřed druhé světové války.

Michalkov přežil Stalina a zůstal jedním z nejhlasitějších a nejaktivnějších bardů komunismu. Známá je třeba jeho kritika režimem vypuzeného Alexandra Solženicyna, kterého sice považoval za talentovaného autora, ale prý nepochopil svou roli korespondenta zahraničních institucí.

Když se v roce 1977 strana rozhodla nahradit v textu hymny oslavná slova věnovaná Stalinovi za oslavná slova věnovaná Leninovi, byl povolán Michalkov. Po změně režimu se sice v 90. letech začala používat jen instrumentální verze, ale v roce 2000 nový ruský prezident Vladimir Putin rozhodl o navázání na slavnou historii. Opět se na scéně objevil starý bard a vyšperkoval text pro nové milénium. I díky tomu na úvodní fotografii k článku dostává od Putina Řád Za zásluhy o vlast 2. třídy.

Michalkov na Broadway

Bard výrazně promluvil i do vztahů Západ-Východ koncem 60. let, když reagoval na broadwayskou revue Oh! Calcutta!, jenž proslula svou avantgardností a sexuálním podtextem, který je často hodně explicitní. A k tomu pak přináleží i nahota, jak žen, tak mužů.

Michalkov v prosinci 1969 prohlásil, že nahota, jak se zobrazuje v slavné revue, je známkou dekadence v západní kultuře. A co je ještě znepokojivější, toto buržoazní myšlení už stihlo infikovat ruskou mládež.

Povzdechl si také nad tím, že mladí lidé v Sovětském svazu byli více obeznámeni s absurdním dramatem, románem bez hrdiny a se všemi druhy moderních buržoazních reakčních tendencí v literatuře a umění Západu, než s minulostí a současnost literatury jejich vlasti. S tím ale nedokázala udělat nic ani žádná z jeho verzí hymny.

Zdroje: history.com, latimes.com

Nejčtenější články