Close search

Na hybridní aukci se prodal nejdražší obraz roku 2020, slavný triptych Francise Bacona

Sotheby's Zdroj: Sotheby's

Aukční síň Sotheby´s uspořádala první hybridní aukci, na které zazářil nejen triptych irského malíře Francise Bacona, ale také technické řešení celého večera.

Před řadou televizních obrazovek stojí muž v obleku a komunikuje s lidmi z celého světa. To samo o sobě není nic nezvyklého. V tomto případě ale šlo o první hybridní aukci umění, kterou v Londýně uspořádala společnost Sotheby´s. Důležité bylo třeba sladit časy, protože byly zapojené pobočky v New Yorku a Hongkongu. Kvůli tomu poslední úder kladívka padl v Londýně krátce před třetí hodinou ráno.

Aukce ve stínu koronaviru

Je to jako být v epicentru filmové produkce," popisuje svojí zkušenost Oliver Barker, šéf Sotheby´s Europe, který je i na úvodní fotce. Aukční síň vůbec poprvé přijímala nabídky od svých agentů přes zeď televizních obrazovek ve speciální, kvůli koronaviru upravené síni.

Vrcholem večera byl prodej malby s názvem Triptych inspirovaný Aischylovou Oresteiou z roku 1981. Jeho autor, irský malíř Francis Bacon, v něm na souhrnné ploše 198 x 147,5 centimetrů zachytil zabití krále Agamemnóna, jehož torzo je na prostředním panelu.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Art Consultant (@lovecontemporaryart),

Další interpretace ale upozorňují na ozvěny tragického života samotného autora, který trpěl fyzickým násilím ze strany svého otce. Násilí bylo přítomno v celém jeho životě, ať už jde o Francisovy masochistické sexuální preference, nebo tragickou sebevraždu jeho milence. Bacon nechtěl zachytit historii, ale pocity, které v něm vyvolává jak drama Oresteia, tak vlastní život.

Nejdražší obraz roku 2020

Triptych inspirovaný Aischylovou Oresteiou se dostal do nabídky Sotheby´s ještě před vypuknutím pandemie koronaviru a aukční síň tehdy garantovala, že se prodá za víc než 60 milionů dolarů. Už to z něj udělalo nejdražší dílo, které se letos objevilo na aukci. Kvůli pandemii totiž vlastníci podobných trofejí váhají, jestli prodávat teď, nebo ještě počkat.

Hodnota triptychu byla krátce před aukcí odhadována v pásmu 60-80 milionů dolarů, takže finální suma 84,6 milionů (2 miliardy korun) překonává horní hranici. Jeho prodejcem bylo Muzeum moderního umění Astrup Fearnley v Oslu, které založil norský sběratel Hans Rasmus Astrup. Muzeum se triptychu zbavovalo, aby získalo prostředky na rozšíření sbírky. Nejdřív ho nabízeli mimo veřejného trhu s uměním za rovných 100 milionů dolarů (2,37 miliardy korun), ale kupce nedokázali najít.

V Sotheby´s to celé trvalo asi 10 minut a ve finální rozstřelu porazil kupující z New Yorku, který byl na telefonu, soupeře z Číny, jenž se zapojil online. Zatímco globální prodej umění se příliš nehýbe, tohle by mohla být cesta, jak do něj vlít trochu života. Loni dosáhla společnost Sotheby´s obrat ve výši 4,8 miliardy dolarů, z toho online prodej tvořil zanedbatelných 80 milionů. Letos se tato čísla určitě změní. Už jen z toho důvodu, že první hybridní aukce měla obrat 363,2 milionů dolarů.

Zdroje: Sotheby´s, CNN, The New York Times

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu