Close search

Možná žijeme v Matrixu, míní Elon Musk, který vydělal miliardy na technologiích

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Šéf automobilky Tesla nebo vesmírného projektu SpaceX se proslavil i svými kontroverzními výroky. Přestože v oblasti technologií podniká, obává se rostoucích schopností umělé inteligence (AI). Dlouhodobě varuje před jejím nástupem. Také na nedávné světové konferenci o AI v Šanghaji prohlásil, že lidstvo umělou inteligenci podceňuje.

Umělá inteligence je prostě lepší než člověk

Americký miliardář Elon Musk upozorňuje, že umělá inteligence je mnohem víc než chytrý člověk. Již nyní je natolik progresivní, že není v možnostech člověka ji kontrolovat. Tuto technologii charakterizují především procesy řešení logických problémů a učení. Tedy se dokáže sama zlepšovat. Dle Muska se dokáže sama zlepšovat mnohem rychleji, než si lidé dokážou představit.

Umělá inteligence člověka zdaleka předčí v kognitivních schopnostech založených na znalostech i ve výpočetních výkonech pro přísně logické úkony. To potvrzují i vítězství počítačů nad lidskými hráči šachů.

Skutečnou hrozbou je však autonomní řešení umělé inteligence, které je pro člověka nepředvídatelné. Již v roce 2017 například Facebook s pomocí AI vytvořil dva programy, které měly vzájemně vyjednávat. Jeden usiloval o co nejvyšší, druhý o co nejnižší cenu. Měly nastaveny několik základních pravidel, ale neměly nastavený pevný jazyk. Jen chvíli vyjednávaly v angličtině, posléze si vytvořily vlastní formu jazyka kvůli efektivnější komunikaci. Vědci jim však tím pádem nebyli schopni porozumět, nad oběma programy tak ztratili kontrolu.

Proč dělat z člověka kyborga?

Vývoj technologií směřuje kupředu tak rychle, že jednou jistě dokáže počítač kompletně simulovat lidskou bytost, dokonce i celé společenství lidí. Tak to vidí Elon Musk a doplňuje: „Je možné, že jsme v simulaci právě teď.“ Je možné, že již nyní žijeme v Matrixu.

Nebezpečí, která umělá inteligence přináší pro člověka, řeší Musk svérázným způsobem. Ostatně nic jiného se od něho ani nedá čekat. Sám založil startupy jako OpenAI nebo Neuralink, které se umělé inteligenci věnují a vyvíjejí stále nové a nové systémy. Podle vizionáře totiž člověk nedokáže ve srovnání s robotem budoucnosti uspět. Nezbývá mu proto nic jiné, než zvýšit svoji mozkovou kapacitu pomocí počítače a stát se tak vlastně kyborgem. K tomu směřují i aktivity společnosti Neuralink.

Co všechno Elon Musk dělá? Do jakých technologií investuje? Odpovědi najdete VE FOTOGALERII.

Nejčtenější články