Close search

Létající auta? Češi na ně (zatím) nevěří, přitom v Dubaji již brázdí nebe

Alex Butterfield [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)] Zdroj: Alex Butterfield [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

Češi v průzkumu předpovídají, že řízení aut se do deseti let příliš nezmění. Odhadují, že vozidla se obejdou bez řadicí páky a pedálů. Čekají nástup alternativních pohonů. To, že by osobní vozidla létala ve vzduchu, však Češi v blízké budoucnosti neočekávají. Jak moc se pletou!

Budoucnost dopravy je ve vzduchu

Výzkum ohledně předpokládaného vývoje v oblasti technologií provedla společnost STEM/MARK pro futuristický festival Future Port Prague. Přitom právě na minulém ročníku této mimořádné akce patřil k největším atrakcím Fusion-Drone, dopravní prostředek kombinující prvky dronu, letadla i automobilu. Drony, bezpilotní letouny, autonomní vozidla a další progresivní technologie na takové akci nemohou chybět.

Zatímco model Fusion 600 potřebuje pro odlet a přistání sportovní letiště, model Fusion turbo vzlétá vertikálně jako dron. Pro vzlétnutí i přistání mu stačí malé prostranství. Oba stroje charakterizuje autonomní řízení, tedy neřídí je přímo člověk ve stroji.

Bezpilotní taxy? Ano, zavoláte ho mobilem

V některých zemích již nějakou dobu testují dron Ehang 184 jako bezpilotní taxi. Jednoduše si je přivoláte mobilní aplikací. Jakmile se k vám snese, nasednete, na displeji vyznačíte cíl a necháte se vést.

Jde vůbec o první dron pro přepravu osob, který byl představen již v roce 2016. Nyní ho testují pro přepravu osob například v Dubaji. Jedná se o tzv. AAV - Autonomous Aerial Vehicle, nezávislý létající prostředek, který se navíc od srpna 2019 pyšní i certifikací bezpečnosti.

Dopravní drony vyvíjí Uber, Boeing i Airbus

Drony, tedy elektrické multikoptéry v roli osobních létajících strojů vyvíjejí nadějné start-upy i zavedené dopravní společnosti jako Airbus či Boeing. Koncepci létajícího taxi ve spolupráci s Boeingem testuje také Uber. Všechny společnosti a projekty počítají s přepravovanou osobou jako pasažérem, který však stroj neřídí. Pilota nahrazuje robotický systém spojený s pozemním řídícím střediskem.

Přestože dle zmiňovaného průzkumu většina Čechů v létající osobní dopravní prostředky zatím nevěří, zakladatel společnosti Microsoft, podnikatel a vizionář Bill Gates vidí drony jako jeden z největších technologických trendů současného měnícího se světa.

Bill Gates také prohlásil: „Myslím, že drony budou mít celkově pozitivní efekt na společnost − větší, než si dnes kdo umí představit.“

Co dalšího nás čeká v budoucnosti? Jaké technologie ovládnou svět? PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu