Close search

Kovidová krize přinesla nové svatební formáty

TLC Zdroj: TLC

Pandemie koronaviru zhatila plány těm nevěstám a ženichům, kteří v dohledné době chtěli spojit své osudy v nerozlučném svazku manželském. I když spousta omezení, alespoň v tuzemsku, již pominula, svatební specialisté se shodnou na tom, že ještě minimálně několik měsíců budou mít megalomanské svatby za účasti nespočtu hostů útrum. Především fanynky lifestylového kanálu TLC touží po svatbě ve stylu populárního pořadu Jak si vybrat správné šaty (Say Yes to the Dress), jehož nová série s názvem Jak si vybrat správné šaty: Lancashire (Say Yes To The Dress, Lancashire) měla premiéru 14. června ve 20 hodin. V něm i v této nehostinné době mohou najít inspiraci i střípky naděje, co jednoho dne může být.

Salóny, které se po celém světě profesionálně zabývají organizací svateb, mají jasno. Koronavirus půdorys jejich podnikání proměnil a na řadě trhů, včetně těch největších v USA a Velké Británii, bude jeho otisk znatelný ještě minimálně několik měsíců. Blíží se ale léto – tradiční čas svateb! Svatební salóny nesmí zaspat, protože balancují na hraně existenčního přežití. Poptávka nestoupá jen po jejich klasických balíčcích, ale žádané je i know-how, jak poskládat jedinečný den, a zároveň dostát požadavkům na bezpečnost účastníků veselky. Novými standardy se stává důsledná hygiena a ohleduplnost.

Mikro není mini

V této souvislosti bývá často skloňován trend tzv. minimonií. Neologismus, který vznikl jako produkt bezprecedentní doby koronavirové, utváří prefix mini, zde stojící jako synonymum menších rozměrů, a koncovka ze slova ceremonie. Čili malý svatební obřad, určený především pro ty nejvíc vdavkůchtivé svatebčany. Pozor, nepleťte si to s mikrosvatbami! „Není nutně více za každých okolností,“ vysvětluje pro svatební server The Knot vyhlášená svatební organizátorka Stefanie Cove: „Dobře známé jsou i tzv. mikrosvatby, o něž stojí především ty páry, které se chtějí zaměřit i na ty nejmenší detaily, na kterých jsou schopny utratit celý rozpočet. Replikovat takový zážitek pro událost s více než 200 hosty se pak ukazuje jako komplikované.“

Z tvrzení Stefanie Cove je jasné, že uspořádat mikrosvatbu je svobodným rozhodnutím ženicha a nevěsty, leckdy ne zrovna levné. Minimonie jsou spíš produktem nesnadné doby a jejich rozhodujícím aspektem je právě malý počet lidí, většinou s hranicí několik desítek hostů, kteří se jich účastní. V podstatě jde o takové pop-upy. „Od propuknutí pandemie se na nás obrací mnoho párů a všechny vyprávějí totožný příběh: museli jsme zrušit dlouho plánovanou svatbu kvůli všemožným komplikacím, třeba zákazu cestování, zákazu shromažďování i jiným důvodům,“ říká Karen Norian, editorka losangeleské webové stránky SimplyEloped.com, jež nabízí zážitkové balíčky pro novomanžele. „Tyto páry jsou zoufalé nejen kvůli finančním ztrátám, ale také proto, že musely svatbu odložit na neurčito. To, že nemají potuchy, kdy se jejich velký den odehraje, je pro ně skutečně zničující,“ dodává Karen. Minimonie je v tomhle směru dokážou poskytnout alespoň malou záplatu.

Snu o pohádkové svatbě se přitom nevzdáváte nadobro. S minimoniemi je spojený další teď velmi populární formát tzv. sequelových svateb. Jejich označení je odvozeno z televizní terminologie, kde označuje nový pořad v duchu zásady „nové kulisy, stejní protagonisté“. A přesně takovým způsobem se dá na minimonii v budoucnu navázat!

Jinak, ale ne hůře

V důsledku omezení shromažďovacího práva svatby po celém světě zkomorněly. Účastní se jich teď jen nejbližší rodina a úzký kruh přátel ženicha a nevěsty. Stejnak to platí i pro populární rozlučky se svobodou, jichž se účastní menší party přátel, což ale na druhou stranu prospívá většímu sepětí a skutečně osobnímu charakteru těchto setkání. Svatební organizátor Jove Meyer si myslí, že to není vůbec na škodu: „Dost pravděpodobně máte více času. Využijte ho, a udělejte svůj svatební den opravdu Svůj. Napište vzkaz každému z hostů. Přijďte s dalšími kreativními nápady. Svatba je o vás a vašem partnery – tak ať je to znát! Ať každý hned ví, jaký máte styl, osobnost a milostný příběh. Kde jinde byste to měli dát na odiv, než na vlastní svatbě?“

Všechno má samozřejmě své nevýhody – a důraz na zvýšené hygienické standardy je jednou z nich. Na nejedné svatbě bychom teď našli všudypřítomné lahvičky s dezinfekcemi, jednorázové rukavice, ústní roušky po kapsách svatebčanů. Strach z onemocnění staví pracovní návyky na hlavu – švédské stoly teď nelze brát jako ideální variantu občerstvení, jelikož se u nich srocují davy lidí a všichni se dotýkají stejných příborů. Nahradily je předpřipravené menší porce podávané rovnou ke stolům. Samotné cateringové firmy musejí dbát na zvýšenou opatrnost při samotné přípravě a mít vždy po ruce sanitární stanici. Leckdy budete muset oželit i potřesení rukou s hosty, kteří na vaši svatbu zavítají.

Není radno podceňovat ani rozsazení hostů. Při přípravě plánku budete muset přemýšlet více než kdy dříve – například nemůžete usadit nemocné prarodiče po bok zcestovalého kamaráda s čilými sociálními kontakty. A další a další… Hovořit se začíná i o satelitních tanečních parketech – ty budou určeny pro méně tanečníků, na druhou stranu jich bude víc! Organizátoři v nich vidí přínos v tom, že se tak budou moci zavděčit charakterem hudební produkce více skupinám svatebních hostů.

V Čechách je svět jakžtakž v pořádku

Některé z těchto trendů dorazily i do Česka. Navzdory tomu, že průběh pandemie v tuzemsku nebyl zdaleka tak kritický jako třeba právě ve Spojených státech amerických. V důsledku nemožnosti v jarních termínech se řada svateb bude konat na podzim. To působí změny v zaběhlých zvyklostech. „Páry nejčastěji stojí o sobotní termíny,“ vysvětluje Martin Miko, svatební DJ vystupující pod pseudonymem DJ Márty: „Teď ale není nic zvláštního, že si na mém webu často bookují i méně lákavé termíny v pátky a čtvrtky. Většina velkých svateb se zrušila na neurčito, a tyhle termíny vyplnili ti, co chtějí něco menšího – jenom pro rodinu a přátele.“ DJ Márty dodává, že pro svatby, kterých se po koronaviru zúčastnil, bylo typické i to, kde se odehrávaly: „Veškeré dění se přesunulo ven, hlavně kvůli tomu, aby hosté nemuseli mít pořád na sobě roušky. Platí to pro obřady, oběd i svatební party.“

Koronavirus tedy značně pozměnil podobu svateb, tak jak je známe. Je ale vidno, že některé z těchto změn nemusí být nutně na škodu. Některé z nich se možná udrží i do budoucna. Jak podotýká zmíněný svatební DJ: „Pořád stejně nejvíc jedou ploužáky. Ale samozřejmě v rámci rodiny.“ Tím dokonale podkresluje atmosféru paradoxů, jež nynější svatební veselky leckdy obestírá.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu