Close search

Je nás jedna miliarda, vyhlásila Čína před 38 lety. Byla to téměř čtvrtina světové populace

Unsplash.com Zdroj: Unsplash.com

Pro Čínu je 27. říjen 1982 přelomovým dnem. Počet obyvatelů země tehdy překročil hranici jedné miliardy, oficiální číslo bylo 1 008 175 288.

Údaj je výsledkem do té doby největšího sčítání obyvatel a neuvěřitelná cifra 1 008 175 288 představovala téměř čtvrtinu světové populace, která v roce 1982 tvořila 4,5 miliardy. V Číně přicházelo na svět dítě každé dvě vteřiny, co zemi umožňovalo udržet si pohodlný odstup od Indie a jejich 700 milionů obyvatel.

Miliardové manévry

Akci předcházela masivní reklamní kampaň s transparenty, plakáty a výzvami v rozhlase, které vybízely ke spolupráci. Sčítání lidu pak vykonalo 5,1 milionu komisařů, kteří po celé zemi cestovali čtyř měsíce.

V porovnání s předchozím sčítáním obyvatel pevninské Číny, které proběhlo v roce 1964, došlo k nárůstu o 313 milionů. Podle statistik byl každý čtvrtý Číňan negramotný, co je neuvěřitelných 235,8 milionu, a 80 % populace žilo na venkově.

Čínská vláda v říjnu 1982 zveřejnila ještě jedno číslo - 1 031 882 511. To je ale trochu problematické, protože do něj zahrnula také Tchaj-wan, Hongkong a Macao, které měly dohromady 23 707 223 obyvatel.

Dobový článek v The New York Times ukazuje, že Čína považovala Tchaj-wan za provincii odpadlíků ovládanou nacionalisty, kteří uprchli z pevniny po vítězství komunistů v roce 1949. Jeho samostatnost neuznává dodnes. Hongkong byl zase na 99 let pronajatý Velké Británii a pod správu Číny se vrátil až v roce 1997. A až o dva roky později si oficiálně přivlastnila také bývalou portugalskou kolonii Macao.

Kde jsou vojáci?

Údaje naznačují, že Čína dosáhla pokroku v kontrole porodnosti a populace v předchozím období rostla jen o 1,4 procenta ročně. Cílem tohoto opatření totiž bylo udržet růst tak, aby do konce století počet obyvatel nepřekročil 1,2 miliardy. Nepovedlo se to, hranice padla už v roce 1995.

Úředníci ke zpracování miliardových údajů používali 29 počítačů, z nichž byla velká část dovezena ze Spojených států amerických a oficiálně měly být výsledky uvedeny s přesností na 1,5 milionu. Byť to vypadá jako obrovské číslo, je potřeba si uvědomit, že třeba jen jednoprocentní chyba, která se lehce může stát, znamená odchylku až 10 milionů lidí.

Není bez zajímavosti, že podle oficiálního odhadu z prosince 1981 byl počet obyvatel pevninské Číny 996,2 milionu. Statistický úřad ale později přiznal, že tato cifra neobsahovala příslušníky masivních ozbrojených sil. Na miliardové sčítání lidu už dohlíželi odborníci OSN, proto do něj přibylo i 4,23 milionu vojáků.

Zdroje: nytimes.com, washingtonpost.com, statista.com

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu