Close search

Hra o trůny: Pokračování v nedohlednu, spisovatel George R. R. Martin za to možná skončí v sopce

Wikimedia Commons/Henry Söderlund, CC BY Zdroj: Wikimedia Commons/Henry Söderlund, CC BY

George R. R. Martin patří mezi největší spisovatelské šneky. Na další díl jeho série Píseň ledu a ohně, která byla zfilmována pod názvem Hra o trůny, se čeká už téměř dekádu.

Nepopoženou ho milionové honoráře, ani hlasy statisíců fanoušků. George R. R. Martin píše legendární sérii Píseň ledu a ohně neskutečně pomalým tempem.

Od roku 1991, kdy se do ní pustil, stihl i přes opakované sliby o zrychlení vydat jen pět dílů. A teď to pro něj možná bude mít neblahé následky.

Pomalá Hra o trůny

George R. R. Martin je natolik pomalý, že když se chystala seriálová adaptace jeho Písně ledu a ohně, kterou HBO uvedlo pod názvem Hra o trůny, museli tvůrci od šesté sezony předbíhat děj. Autor ho totiž ještě nenapsal. A patrně i kvůli tomu byla finální osmá série fanoušky kritizována jako málokterý jiný seriál.

Pátý díl Tanec s draky vyšel v roce 2011, když začalo HBO vysílat svůj úspěšný seriál. Původně se mělo za to, že než dospěje do stadia, respektive k ději, který zatím v Martinových knihách nevyšel, autor to mezi tím dokončí.

Tanec s draky psal šest let a po jeho vydání vyjádřil naději, že zbylé dvě knížky mu už půjdou rychleji a tři roky na dokončení první z nich jsou dobrá doba. O devět let později ale šestka, s prozatímním názvem Vichry zimy, ještě pořád nevyšla a tisíce stran textu dlí někde v útrobách Martinova retro počítače. Dodnes totiž píše knihy výhradně na počítači se starým operačním systémem MS-DOS a v už zapomenutém textovém procesoru WordStar 4.0.

George R. R. Martin na sopce

Když nebudu mít v ruce Vichry zimy, až přijedu na Nový Zéland na Worldcon, tady máte moje formální povolení, že než budu mít hotovo, můžete mě uvěznit v malé chatě na White Islandu, s výhledem na jezero kyseliny sírové," prohlásil loni Martin. Problémem je, že novozélandský festival Worldcon probíhá na přelomu července a srpna a kniha ještě nevyšla.

White Island doopravdy existuje a je to novozélandský ostrov, respektive vrchol podmořské sopky, na němž loni nečekaná erupce zabila 21 turistů.

Stephen King v románu Misery nechal titulní hrdinku držet v zajetí svého oblíbeného spisovatele, kterého nutí k psaní knížek podle jejích představ. Fanouškům Georga R. R. Martina by stačilo něco méně dramatického, jen ho mít pod dohledem a donutit k psaní. Klidně tak, jak to má vymyšleno, jen aby už šestý a sedmý díl konečně dotáhl do konce. Nedávno si pochvaloval, že mu koronavirová izolace umožnila soustředit se lépe na práci a příští rok by měl mít Vichry zimy dopsané. Už ale raději neřekl, co s ním fanoušci můžou udělat, pokud se tak nestane.

Diváci objevili ve Hře o trůny několik zajímavých chyb. Podívat se na ně můžete do GALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu